Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 27. 12:30 Világ

Visszaadott Michelin-csillag világít rá a francia vidék nehézségeire

A vidéki Franciaország egyes nehéz sorsú térségeinek gazdasági problémái egy Michelin-csillagos éttermet is utolértek. A Franciaország középső részén elhelyezkedő, burgundiai kisváros, Montceau-les-Mines egyetlen Michelin-csillagos éttermének séfje novemberben döntött úgy, hogy lemond a csillagról.

A Michelin-csillagnak nagyjából olyan presztízse van, mint az olimpiai aranyéremnek a sportban vagy az Oscar-díjnak a filmművészetben. Egy Guide Michelin nevű étteremkalauz tünteti ki csillaggal az általa legjobbnak tartott éttermeket. Magyarországon négy étteremnek van egy csillaga az elérhető háromból (Borkonyha, Costes, Costes Downtown és Onyx). (A csillag visszaadása ebből kifolyólag jogilag nyilván nem visszaadható, ez egy szimbolikus lépés.)

A burgundiai étterem séfje, Jerome Brochot azért írt levelet novemberben az étteremkalauznak, mert nem tudta tovább fenntartani az éttermét a folyamatosan hanyatló egykori bányászvárosban. A korábban 30 ezres Montceau-le-Mines-ben 1992-ben zárták be végleg a szénbányákat, a fiatalok jelentős része elvándorolt, lakossága mára 18 ezerre olvadt. Egész Burgundia egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritáson az EU-átlag 89 százaléka (Közép-Magyarországé 105 százalék, Nyugat Dunántúlé 75).

“A gazdasági helyzet a korábbi bányászvidékeken egy katasztrófa. Nem vagyok boldog a döntésemtől, de egyszerűen nincs választásom” – írta a New York Times szerint Brochot az étteremkalauznak. Montceau-ban a munkanélküliség 21 százalékos, ami több mint kétszerese a tíz százalékos francia átlagnak. Az utcákban több eladó üzlethelyiséget hirdetnek, de már évek óta nem találnak vevőt. “Sohasem fogják eladni őket” – mondta Brochot a New York Times-nak.

A régió településeivel ellentétben a A XIX. század közepén alapított bányászvárost még a turisták is elkerülik, mert nincs klasszikus látnivalója. A végső csapást az jelentette a séfnek, hogy egymás után négy üzletet is bezártak az étterme utcájában, és ez jelentősen visszavetette a potenciális vásárlóerőt. “Már akkor azt mondtam, hogy kétszáz emberrel az utcán nehéz lesz megtölteni az éttermet” – mondta. Brochot szerint étterme akkor tudta volna kitermelni a több százezer eurós hitelből felújított üzlethelyiségét, ha a száz euró körüli főmenüjéből napi hatvan adag fogy.

Az elmúlt három év azonban katasztrofális volt, a hat fős személyzetét felére kellett csökkentenie. A csillag visszaadásával párhuzamosan a séf stratégiát is váltott. Csökkentette árait, hagyományosabb és olcsóbban elkészíthető ételekre váltott, és egyelőre úgy tűnik, hogy bejött a váltás, sokkal több vendége lett.

A Michelin-csillagról való lemondás ritka jelenség, bár nem példa nélküli. Legtöbb esetben azonban nem gazdasági problémákra vezethetőek vissza ezek a lépések, hanem sokkal inkább a presztízsből fakadó nyomásra vagy az elismerés szubjektivitásából fakadó kényszeres elvárásokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Burgundia Franciaország Michelin-csillag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.