Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 14. 16:03 Világ

Több mint százmillió tulipánt semmisítettek meg a holland virágmészárlás során

A hollandiai Aalsmeerben rendezik a világ legnagyobb virágpiacát. A több mint százéves múltra visszanéző intézmény idén egészen rendhagyó módon ért véget: tömegével semmisítették meg az eladásra szánt virágokat. A koronavírus hatására számos holland virágpiacon hasonló pusztítás történt, a naaldwijki piacról egy egyperces videó is készült.

A virágüzletek bezárása, a rendezvények vagy éppen az esküvők elmaradása miatt meredeken visszaesett a kereslet az egyik ikonikus holland exporttermék, a virág iránt. A világ virágkereskedelmében Hollandiának 44 százalékos a részesedése, az exportált virághagyma 77 százaléka érkezik Hollandiából.

Az elmúlt egy hónapban a kereslet bezuhanása miatt mintegy 400 millió virágot pusztítottak el Hollandiában, ezen belül 140 millió tulipánt a legnagyobb holland virágkereskedő becslése szerint. Akárcsak a rendezvényes szakmának, a járvány a lehető legrosszabbkor érkezett a virágtermesztők számára.

A tulipánhagymákat júliusban ültetik el, majd hónapokon át gondozzák, és éppen márciusban kezdenek el virágozni. Az év legnagyobb forgalmát jellemzően a tavaszi hónapok hozzák, többek között a nők napja, a húsvét és az anyák napja miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hollandia koronavírus tulipán virág Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.