Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 31. 11:30 Pénz

Miért őrült meg a tőkepiac? Mert még rosszabbra számítanak

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Az utóbbi hetekben teljesen megőrült a tőkepiac. Hogy megértsük, miért, menjünk vissza az előző cikkeimben bemutatott analógiákra (gazdaság és piac mint kutya-gazda, illetve a világgazdaság, mint egészségügyi problémákkal küzdő szervezet).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus okozta válság befektetői lélektanaOlyan ez, mint a kutyasétáltatás. Csak most éppen fülét-farkát behúzva fut vissza a korábban előreszaladó kutya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világgazdaság már köhög és láza is van, de a keringés még nem állt leTizenegy évig szaladt együtt előre a piac és a világgazdaság. Hirtelen volt a megállás.

A gazdának, tehát a gazdaságnak látható tünetként enyhe köhögése és éppen felmenő láza kezdődött. Az ismert megbetegedések száma a föld lakosságához viszonyítva még mindig elenyésző, a halálok száma is sokadik tört százalék. A gazda a máig ismert múltbeli statisztikák alapján alig lassított az előző 11 évi meneteléshez képest.

A kutya, azaz a piac mégis megőrült, méghozzá azért, mert nem a gazda jelenlegi állapotára reagál, hanem a jövőt próbálja megjósolni a jelenleg ismert információk alapján.

A kutya azt látja, hogy a gazda még csak köhécsel és lassan kúszik fel a láza, de folyamatosan elemzi a történéseket. Azt is látja, hogy a Föld lakosságának ma közel harmadát (és ez a szám nagyon gyorsan nő) határozottan felszólították arra, hogy ne hagyja el otthonát. Így teljes rendszerek állnak le, és bár ez még a növekedési adatokon alig látszik (hiszen az múltbeli statisztika), de a várakozásokba igenis beépült. Brutális visszaesés várható a szektorok jelentős részében.

A szolgáltatói szektor leállt, ahogy az idegenforgalom is. A bankszektor már most ki van feszítve, hiszen a hitelek nem kis része ezekbe és más, a jövőben leálló szektorokba van kihelyezve. Az olaj ára összeszakadt. Bár ez utóbbi a koronavírussal párhuzamosan zajló történet, de (nem véletlenül) épp jól sikerült időzíteni. Egész országok zárták le a határaikat, így a vérkeringés nem tud elég oxigént szállítani a legfőbb szervekbe, amelyek elkezdtek sorvadni. Az emésztőrendszer (Kína) érezhetően kezd talpra állni, de az ellátási láncok így is sok helyen megszakadtak.

A gyártás a karanténok és ellátási problémák miatt sok helyen szünetel vagy jelentősen csökkentett kapacitás mellet zajlik. Az így kieső készlet valahol hiányt (élelmiszeripar, gyógyszeripar stb.) épít, más dolgokban pedig teljesen eltűnt a kereslet, ezért túlkínálat is tapasztalható bizonyos dolgokból. Új autót vagy ingatlant például elég kevesen akarnak karanténból venni. A múltbeli statisztika még nem olyan rossz, de a jövőre szóló várakozások katasztrofálisak.

A kutya ma azt várja, hogy a gazda megállíthatatlanul és nagyon gyorsan lesz sokkal betegebb. A láza 40 fok fölé kúszik és egyes szervei, valamint a szervek közötti jó kommunikáció le fog állni (vagy jelentősen lassul). Ez már határa az életben maradásnak. Így érthető módon a kutya nagyon ideges. A gazda minden egyes rezdülésére sokkal nagyobbat ugrik előre vagy hátra, mint azt megszoktuk az elmúlt 11 évben. Túlreagálja a jó és rossz híreket is. A félelem az elsődleges úr, amely most elnyomja a kapzsiságot (hiszen alapvetőn ez a két érzelem vezérli a globális tőkepiacokat).

Az elmúlt négy hétben a globális tőkepiacok a februári csúcsukhoz képest elvesztették értékük 28-35 százalékát. Ez a mindenkori leggyorsabb esés a tőkepiacok történetében. Soha nem futott még ilyen gyorsan vissza a kutya.

Az ábrán az látható, hogy a mostani esés (a piros vonal) hogyan viszonyul a korábbi nagy válságok árfolyammozgásához. Fontos kiemelni, hogy a komolyabb válságok igen ritkán álltak meg ennyire kicsi esés után. Gyakran voltak kisebb-nagyobb emelkedések ugyan az esésben, például a mostani esetben is 10-17 százalékot mentek fel az ábrán látható mélypontból múlt héten a piacok, de ha mély volt a válság, és komolyan sérültek a fundamentumok, akkor még bőven volt a mostani szinteken túl 10-20(-30+) százalékpont esés a válság aljáig.

A globális GDP várt csökkenésére pedig most is szürreális projekciók jönnek ki. Az USA GDP-jére vetítve a 24 százalékos visszaesés egy negyedév alatt (annualizálva) sem tűnik teljesen blőd becslésnek.

Eközben a központi bankok döntő többsége készíti elő, és lépteti életbe nagyobbnál nagyobb gazdaságélénkítő csomagjait. Az eddigi intézkedések leginkább a vérdoppinghoz hasonlíthatóak. A meglévő vérmennyiség mellé (a vér ebben az esetben pénzt, likvid tőkét jelent), a rendszeren kívülről vett (esetünkben nyomtatott) további vért tolnak be a keringési rendszerbe. Hiszen magát a vérkeringést nem tudják gyorsítani, ha a vírus a szívet (is) támadja. Így talán sikerül azt elérni, hogy a gyenge vérkeringés több vérrel valamennyire kiszolgálja az oxigénben szűkölködő szerveket.

Ráadásul úgy tűnik, hogy most a jegybanki vérdopping is kevés lesz. Kell még stimulus a rendszerbe. Ennek megfelelően gigantikus méretű adrenalininjekciókat is készítenek az egyes államok költségvetései, annak érdekében, hogy a leállni készülő szívbe döfjék megfelelő időben.

Fontos tudni azonban, hogy mindezen eszközök csak intenzív osztályos kezelések. A céljuk a létfontosságú szervek életben tartása. Ennek megfelelően, és főleg idő hiányában, ezek jövőbeni mellékhatásaival még vajmi keveset foglalkoznak a döntéshozók. Mint ahogy az újraélesztésnél sem az az elsődlegesen figyelembe veendő szempont, hogy közben a szívmasszázs eltörheti a bordákat. Az elsődleges cél, hogy a beteg élje túl, aztán a többivel majd foglalkoznak később.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.