Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 7. 15:40 Világ

A legbefolyásosabb arab vezető klubjához igazolt Dzsudzsák Balázs

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányáról, Dzsudzsák Balázsról péntek délelőtt jelentették be, hogy az egyik legsikeresebb arab focicsapathoz, az al-Ain FC-hez igazolt. Előző klubja, a szintén egyesült arab emírségekbeli al-Ittihad Kalba pár napja bontott vele szerződést, egyelőre nem teljesen világos okok miatt.

Az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb magyar focistája az új szerződése utáni első nyilatkozatában azt mondta, hogy szintet lépett, mivel az Emírségek legnépszerűbb és legsikeresebb csapatához került. Az al-Ain 2003-ban megnyerte az ázsiai Bajnokok Ligáját, 2005-ben és 2016-ban pedig döntős volt. 

A klub egyik legnagyobb sikere, hogy a 2018-as klubvilágbajnokságon az új-zélandi Team Wellington, az afrikai BL-győztes tunéziai Espérance és az argentin River Plate kiverésével a döntőig jutott, ahol a Real Madrid 4-1-re győzte le.

A csapatban nincsenek széles körben ismert játékosok, a klub elnöke azonban az egyik legismertebb arab vezető a világon. Mohamed bin Zájed az Emírségek koronahercege, az ország tényleges vezetője, aki a világ egyik leggazdagabb embere lehet, ugyanis az ő befolyása alá tartozik az egyik legnagyobb, 1300 milliárd dollár értékű nemzeti vagyonalap.

Mohamed bin Zájed Franciaországban egy korábbi képen. Fotó: AFP

A sajtóban rendszerint MBZ-ként szereplő koronaherceg az 1990 környékén még politikailag jelentéktelen, elhanyagolható katonai erővel rendelkező Egyesült Arab Emírségeket harminc év alatt az arab világ leghatékonyabb katonai erejévé tette, amelynek egyre nagyobb politikai befolyása van a térségre.

Az MBZ-ről írt korábbi portrénk szerint a világ legnagyobb hatalmú arab vezetőjének tartják, közeli kapcsolatban áll Donald Trumppal, és meghatározó szerepe van az USA Közel-Kelet-politikájában. A koronaherceg portréja ide kattintva olvasható:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hatalmú arab vezető Trumppal együtt gyűrné maga alá a Közel-KeletetKatonai óriást csinált az Egyesült Arab Emírségekből, mára Jementől Szudánig háborúzik. Mohamed bin Zájed életútja alapján érthetőbbé válik a Közel-Kelet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dzsudzsák Balázs Egyesült Arab Emírségek Mohamed bin Zájed Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.