Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 13. 11:36 Adat

Tavaly még több szén-dioxidot ontottunk a levegőbe, és messze még a tetőzés

Élénkülő gazdasági aktivitás, növekvő energiaigény és mérséklődő előrelépések az energiafelhasználás hatékonyságában – a leginkább ezek ezek azok az okok, amelyek miatt 2018-ban 1,9 százalékkal nőtt a Föld légkörébe eresztett szén-dioxid mennyisége a megelőző évi adathoz képest.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzését a Bloomberg idézi, és kiderül belőle, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás növekedését nagyon gyorsan meg kellene fékezni, hogy tartható legyen a párizsi klímaegyezményben foglalt két Celsius-fokos felmelegedés az ipari forradalom idejében mért átlaghőmérséklethez képest. Ehhez képest az IEA előrejelzése szerint 2040 előtt csak radikális kormányzati lépésekkel fordítható csökkenésbe a légszennyezés növekvő trendje. A szén-dioxid semlegesség, vagyis amikor szén-dioxid kibocsátott és a légkörből megkötött mennyiségeinek egyenlege nullát ad ki, 2070 előtt pedig nem valószínű, hogy eljön.

 


Bár a nap- és a szélenergia felhasználása egyre gyakoribbá válik és a nyugati országok mindinkább igyekeznek felhagyni a szénerőművek működtetésével, a fejlődő világ országai még mindig a legszennyezőbb üzemanyagokra építik az energiaiparukat. Ennek következtében a szén globális kereslete 2018-ban is növekedett, aminek háromnegyede az ázsiai-csendes-óceáni térséghez köthető. Az ügynökség szerint pedig még akár évtizedekig is folyamatosan nőhet a szén iránti igény, hacsak nem történik valamilyen változás a nemzetközi energiapolitikában.

 

Az IEA a szén-dioxid légkörből való kivonásával kapcsolatos technológia fejlesztését is sürgeti. A szervezet becslései szerint 2030-ra évente közel egymilliárd tonna üvegházhatású gáz megkötésére lesz lehetőség, míg az a szám 2050-ben évi 2,8 milliárd tonna lehet. A szén-dioxid megkötése persze nem csak technikai, hanem politikai kérdés is: egyelőre leginkább csak az európai kormányok kötelezték el magukat szén-dioxid nettó kibocsátásának nullára szorítása mellett, ami kevés ahhoz, hogy érdemi változás következzen be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energetika klímaváltozás szén-dioxid szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.