Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 17. 12:42 Adat

Félig mezőgazdasági, félig összeszerelő ország vagyunk pénzügyi fővárossal

Kifejezetten sokan dolgoznak az agráriumban Magyarország déli régióiban uniós összevetésben, míg északon az ipar részesedése meghatározóbb az EU-s átlagnál. Ez derül ki abból az ábrából, amit kedden közölt az Európai Unió statisztikai hivatalaként működő Eurostat. Bár az adatok 2016-osak, mivel a régiók többségére még a két évvel ezelőtti végeleges számok sem állnak rendelkezésre, a térkép így is érdekes egyszerűsítéssel mutatja az unió szektor szintű széttagoltságát, miközben ráerősít egy-egy sztereotípiára is.

A térképen hat különböző ágazatra osztották a gazdaság egészét, és azt vizsgálták, hogy ezekben a foglalkoztatottak mekkora része dolgozik. A mezőgazdaság-ipar-építőipar hármason sok mindent nem érdemes magyarázni*hacsak azt nem, hogy az agrárium halászattal és az erdőgazdálkodással is kiegészül., a másik három kategória viszont elég komplex, ugyanis a szolgáltatásokat szedték több részre. Ezek végül így alakultak

  • kis- és nagykereskedelem, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, információ és kommunikációs szolgáltatások;
  • pénzügyi és biztosítási szolgáltatások, ingatlanügyek, szakértői, tudományos és műszaki tevékenységek, támogató szolgáltatások;
  • közigazgatás, védelem, oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szociális munka, művészet, szórakozás.

A szolgáltatási szféra felosztása elég logikus lépés, lévén a teljes EU-ban a foglalkoztatottak közel háromnegyede a fenti három ágazatcsoport valamelyikében dolgozik. Miközben az agrárium az emberek 4,5, és az ipar is csak 15,3 százalékának ad munkát.

 

Az Eurostat azt vizsgálta meg, hogy az egyes uniós régiókban a fentiek közül mely szektorok részesedése tér el leginkább felfelé az EU-s átlagtól. Magyarul minden régióban megnézték, hogy mely ágazatban mennyien dolgoznak, ezt összevetették a teljes uniós részesedésekkel, és egy terület annak az ágazatnak a színét kapta, amelynek helyi részesedése leginkább meghaladta az átlagot.

A térképen az látszik, hogy az EU dél-keleti részén az agrárium, Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszország északi régióiban az ipar, Franciaországban és a skandináv államokban a közigazgatás, a Benelux térségben a pénzügyi szféra, az Egyesült Királyságban pedig sok helyen a kereskedelem felülreprezentált a foglalkoztatottságon belül. (Persze ezzel együtt fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen színezős térképek erősen leegyszerűsítik a valóságban jóval komplexebb helyzetet.)

Sötétzöld: mezőgazdaság; világoszöld: ipar; lila: építőipar; rózsaszín: kereskedelmi csoport; világoskék: közigazgatási csoport; sötétkék: pénzügyi csoport

Magyarország a mezőgazdasági és az ipari tömb határán helyezkedik el: a két alföldi régióban és a Dél-Dunántúlon előbbi, a Dunántúl többi részén és Észak-Magyarországon pedig utóbbi foglalkoztatása tér el leginkább az uniós átlagtól. A két kakukktojás régió Pest megye, ahol a kereskedelem illetve a főváros, ahol a pénzügyi szféra dominánsabb a megszokottnál.

Az itthoni eltérések az uniós átlagtól azonban tulajdonképpen sehol sem kiugróak. Bár az ipar a Dunántúl északi területein jellemző 30 százalék feletti részesedése kifejezetten magasnak számít, a cseheknél nagyjából ez az átlag, és Lengyelországban illetve Szlovákiában is vannak hasonló régiók.

A mezőgazdasági megyéinkben pedig nagyjából 10-13 százalék dolgozik az agráriumban, amivel egyrészt sehol nem tud a legnagyobb foglalkoztató lenni a szektor, másrészt Bulgáriában és Görögországban szép számmal akadnak olyan régiók, ahol az emberek negyede-ötöde él a mezőgazdaságból. Sőt, Romániában olyan terület is van, ahol közel 50 százalékos a szektor részesedése a munkaerőpiacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatottság ipar mezőgazdaság pénzügyi szektor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.