Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 6. 16:10 Világ

A Ryanair nyegle vezére olyat tett, amit csak ritkán: bocsánatot kért

Michael O’Leary, a Ryanair legendásan szókimondó, gyakran alpári hangnemtől sem visszariadó vezérigazgatója nem mindennapi levelet küldött a cég pilótáinak. Az írás első mondatában személyesen kér bocsánatot azért, mert szeptemberben elrontották a pilóták beosztását, és emiatt 20 ezer járatot kellett törölni.

O’Leary végig szokatlanul személyes hangot üt meg, ami egyrészt nagyon nem illeszkedik a külvilág felé tett korábbi megnyilvánulásaihoz, másrészt arra is utal, hogy a Ryanairnél igen komoly problémát okoz a járattörlések miatt kialakult válsághelyzet. Üzletileg egyelőre nincs gond, mert – kissé meglepő módon – a szállított utasok száma szeptemberben a törlések ellenére is 10 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, és a gépek töltöttsége is nagyon magas volt, még emelkedett is.

A problémákat sokkal inkább az okozza, hogy a Ryanair pilótái besokalltak, számos kifogást hangsúlyoztak a szerintük nem megfelelő munkakörülmények miatt, és szakszervezeti tömörülésekhez kezdtek csatlakozni. O’Leary levele nagyrészt arról szól, hogy a 4200 pilótát megnyugtassa, illetve meggyőzze arról, hogy a beosztási káosz nem fog megismétlődni, és ne menjenek el a cégtől.

Az elmúlt hónapokban a pilóták egyre nagyobb számban kezdtek elvándorolni a Ryanairtől, főleg a Norwegian szipkázta el a munkaerő javát, jobb feltételeket ígérve. O’Learynek azonban a kezére játszik, hogy a Norwegian pénzügyileg nincs jó formában, a Monarch légitársaság minap bekövetkezett csődje és az AirBerlin korábbi vergődése pedig azt mutatja, hogy instabillá vált a szektor.

Ezért írja a pilótáknak O’Leary kendőzetlenül, hogy “ha azon gondolkodik, hogy egy ilyen pénzügyileg bizonytalanabb, vagy a brexit által sújtott légitársasághoz szerződne, arra bíztatom, hogy maradjon a Ryanairnél a saját maga és családja jövője érdekében”. A pilótáknak emelett fizetésemelést is ígért.

A vezérigazgatónak azért is kellett most visszafognia magát, mert amikor a járattörlések után a pilóták elkezdtek panaszkodni, szokásos stílusában azt nyilatkozta, hogy nekik könnyű dolguk van, hiszen egy héten csak 18 órát dolgoznak, ráadásul legtöbbször csak beülnek a repülőbe és megnyomják az robotpilóta gombot.

O’Leary most azt írta a levelében, hogy a sajtó félremagyarázta a szavait.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ légitársaság Michael O’Leary Ryanair Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.