Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 1. 09:40 Élet

Alumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobb

Az utóbbi időben egyértelmű fogyasztói trend lett, hogy az emberek egy része rossz lelkiismerettel vásárolja a műanyagba csomagolt árukat, köztük a PET-palackos üdítőket. Például egyre többen vesznek emiatt vízszűrős kancsót és szódagépet ahelyett, hogy eldobható palackos ásványvizeket vennének.

Az ipar gyorsan válaszol az ilyen változásokra, így az Egyesült Államokban máris terjedni kezdett, hogy az ásványvizet is dobozba öntik műanyag palackozás helyett. A Pepsi például az USA egyes – környezetileg tudatosabb – részein máris alu dobozban adja az Aquafina ásványvizet, az Ever & Ever és a sörösdobozokban vizet áruló Liquid Death nevű márkák pedig teljes mértékben erre az ötletre és üzenetre építik magukat. A Pepsi 2025-re globálisan és teljes egészében újrahasznosított vagy lebomló anyagokra állítaná át a csomagolóanyagait, ezért előbb-utóbb Magyarországig is el fog érni ez a trend.

A műanyag elhagyása valóban jó dolog, a folyamatosan termelődő egyszer használatos műanyagok jelentős része a szárazföldi és óceáni élővilágot mérgező mikroműanyagként végzi, és előbb utóbb az emberek szervezetébe is visszakerül. Míg a PET-műanyagok mindössze egytizedét hasznosítják újra (vagy annyit sem), addig az alu dobozok kétharmadát újra fel tudják használni. De a csapvízzel összevetve továbbra is összehasonlíthatatlanul szennyezőbb a dobozos megoldás is, a csomagolt vizet továbbra is le kell gyártani és el kell szállítani, ami az éghajlatváltozást okozó széndioxid-kibocsátás óriási többségéért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyed kiló műanyagot nyelünk le éventeManapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg – állítja a WWF új tanulmánya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alumínium doboz fmcg PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.