Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 27. 16:34 Pénz

Újra beleszerettek az aranyba a befektetők

Befektetői szempontból évek óta meglehetősen unalmas volt az arany, az utóbbi egy hétben azonban felpörögtek az események. Míg korábban az árfolyam ideiglenes emelkedése rendszeresen elakadt unciánként 1350 dollár körül, most sikerült kitörnie, és némi visszaesés után is megmaradt 1400 dollár fölött.

 

A fordulatot az hozta meg, hogy az amerikai jegybank elnöke múlt hét szerdán nyitottnak mutatkozott a kamatcsökkentésre, ami gyakran az infláció növekedésével jár együtt, ez ellen az arany pedig hagyományos fedezékként szolgál. Emellett csökkenő kamatkörnyezetben vonzóbb befektetésnek számít, hiszen csökken az abból fakadó hátránya, hogy nem kamatozik.

Az aranyba fektető pénzügyi alapokba júniusban mintegy 5 milliárd dollár áramlott. Idén pedig már 86 tonna aranyat vásároltak fel ezek a befektetési alapok. A régi ékszerek adásvételével foglalkozó House of Kahn Estate Jewelers elnöke azt mondta a Bloombergnek, hogy múlt hét óta közel 50 százalékkal emelkedett a forgalmuk.

„Az emberek kijönnek a lövészárokból” – fogalmazott a hasonló tevékenységgel foglalkozó New York-i Emire Gold vezérigazgatója, Gene Furman. Hozzátette, Cartier, Rolex, Tiffany és Van Cleef márkájú ékszereket visznek be hozzájuk egyre nagyobb számban, hogy pénzzé tegyék őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.