Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 26. 10:19 Pénz

Nettó 329 ezer forintot fogunk keresni a kormány szerint négy év múlva

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

Hónapról hónapra örömteli hírrel állhat elő a kormány a Központi Statisztikai Hivatal adatközlései nyomán: a hazai bérek emelkedése lendületes és töretlen, ami több tényezőnek is köszönhető. A hatéves bérmegállapodás révén szignifikáns mértékben emelkedett az elmúlt pár évben a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve a szociális hozzájárulási adó megállapodás szerinti csökkentése is lehetőséget ad a munkaadóknak a béremelésekre. Az adócsökkentés miatt megmaradt összegeket ugyanis a dolgozók fizetésének növelésére fordíthatják. Harmadik bérnövelő tényezőként pedig a munkaerőhiány említhető. Bizonyos területeken ugyanis a munkaadók magasabb bérek biztosításával igyekeznek a hiányzó munkaerőt pótolni, illetve a jelenlegit megtartani.

Azt biztosan nem lehet tudni, hogy a következő négy-öt évben ugyanezen indokok állnak-e majd a bérnövekedés hátterében, mindenesetre a kormány további lendületes béremelkedéssel számol – ez a jövő évi költségvetés gazdasági prognózisát taglaló részéből derül ki.

Ebben a GDP, infláció, háztartások fogyasztása mellett a munkaerőpiacra, így a nettó bérek várható alakulására vonatkozóan is tartalmaz előrejelzést a táblázat. E szerint a nettó fizetések lassuló ütemben, de továbbra is emelkedhetnek:

  • 2019-ben 9,4 százalékkal,
  • 2020-ban és 2021-ben 8,3-8,3 százalékkal,
  • 2022-ben 8,2 százalékkal,
  • 2023-ban 7,9 százalékkal

nő a dolgozók által hazavitt összeg. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2018-ban az átlagos nettó fizetés 219 412 forint volt, amiből kiindulva a kormány által jelzett növekedési ütem alapján kiderül, hogy

2023-ban már 328 688 forint lehet az átlagos nettó bér Magyarországon.

Ez a 2018-ashoz képest 109 ezer forinttal jelent nagyobb összeget. Bár a prognózis alapján lassul a növekedési ütem, az előző ötéves ciklussal összevetve nominálisan mégis fokozódik a béremelkedés mértéke, ami a korábbi évek alacsonyabb bázisával magyarázható. 2013 és 2018 között 68 ezer forinttal nőtt nominálisan a nettó bér.

Hiába azonban a lendületes növekedés, nemzetközi viszonylatban még ez is kevés az érdemi felzárkózáshoz, sőt. Mint az egy nemrég megrendezett konferencián elhangzott, a jövő évben várhatóan a béreket dinamikusabban felzárkóztató Románia is lehagyja Magyarországot, így a régi EU-tagállamokhoz viszonyítva a magyarnál már csak Bulgáriában lesznek alacsonyabbak a jövedelmek.

A mostani számítások alapján az látszik, hogy a munkavállalók egyéb juttatásai a bér szárnyalásával ellentétesen fognak alakulni. Az Mfor nemrég a konvergencia programban szereplő prognózisok alapján próbálta megbecsülni a nettó bérek várható alakulását. A programban azonban nem a nettó bérekre, hanem a munkavállalói jövedelmekre szerepelt előrejelzés. Ez a nemzeti számlák alapján számolt munkavállalói jövedelem azonban nem egyenlő a bérrel, mert ezen felül még az egyéb munkavállalói juttatásokat is magába foglalja. Éppen ezért a korábbi évek adatai alapján azt feltételezték a következő öt évre, hogy a munkavállalói jövedelem 83 százalékát teszi ki a bér. Ebből levezetve 2023-ra 286 ezer forintos átlagos nettót kaptak eredményül.

A két becslés közötti differencia nem arra enged következtetni, hogy a kormány rövid időn belül ennyivel kedvezőbbnek látná a bérek várható alakulását. Sokkal inkább arra utal, hogy a jövőben a munkavállalói jövedelmen belül az eddigieknél nagyobb arányt fog képviselni a fizetés, vagyis az egyéb juttatások várhatóan egyre inkább háttérbe szorulnak. Az utóbbiak közé tartoznak például a természetbeni javadalmazások, melyeket a munkavállaló kap a munkavégzés ellenértékeként, egyre szűkösebb módon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal több lesz a szegény nyugdíjas a kormány előrejelzése alapjánA bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre mélyülni fog a következő években. A következmény a legidősebb társadalmi réteg egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz béremelés keresetek nettó bér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.