Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 8. 12:53 Élet

Van egy válogatott, ami kevesebbet ér, mint Neymar kislábujja, de kijutott a vb-re

Kijutott a jövő évi oroszországi labdarúgó világbajnokságra Panama, aminek tejes kerete a Transfermarkt becslése szerint 5,65 millió dollárt ér. A 21 futballista tehát együttvéve ér annyit, mint Neymar negyvened-huszonhatod része (a brazil futballista 222 millióért szerződött Barcelonából Párizsba a nyáron, de a Transfermarkt szerint 150 millió eurót érhet).

Ennek fényében már nem meglepő, hogy a legnagyobb és a legkisebb értékű válogatott (Panama és Brazília) között közel 120-szoros a különbség, de a francia és a német keret is több mint százszorosát éri a panamainak. A spanyolok és az argentinok ettől némileg elmaradnak, de a válogatott játékosait esetükben sem lehetne megvásárolni félmilliárd euróért (jelenlegi áron 157 milliárd forintért).

 

A kis közép-amerikai ország (amelynek legjobb játékosánál, a csatár Gabriel Torresnál még a magyar keretben is hat többre tartott focista van) egyébként úgy jutott ki a vb-re, hogy mások mellett az Egyesült Államokat is megelőzte selejtezőcsoportjában. Pedig az USA kerete is közel 45 millió eurós, a FIFA világranglistán pedig még így a selejtezők után is 32 hellyel előrébb állnak.

Ha Transfermarkt által becsült piaci érték alapján jutnának ki a csapatok a vb-re, akkor nem csak Panama, hanem az USA sem lenne ott. A 32. hely megcsípéséhez ugyanis itt közel 85 millió eurós keret kellene. Ez persze azt is jelenti, hogy számos ennél többre tartott csapat sem jutott ki. Közülük a rekorder 461 millió euróval Olaszország, de a szégyenlistán második Hollandia kerete is közel 300 milliós.

Magyarország természetesen – ahogy a pályán sem sikerült – így sem tudná kiharcolni a vb-részvételt. A 22 fős keretünk ugyanis mindössze 20,85 millió eurót ér, ami a 68. helyre elegendő. Persze az is igaz, hogy papíron ennél gyengébb kerettel is ki lehetett jutni, és ezt nem csak Panama, hanem Japán és Szaúd-Arábia is bizonyította.

A keretek értéke elég jól meghatározza azt is, hogy a fogadóirodák milyen esélyt adnak az egyes válogatottaknak a végső győzelemre. A legnagyobb sansz egy brazil vagy német győzelemre van, de eléggé elől szerepelnek a listán a Transfermarkt rangsorában is előkelő helyen álló franciák, spanyolok és argentinok is.

 

A legtöbbet Panama, Szaúd-Arábia és Ausztrália győzelme hozná: ezeknél az országoknál van olyan fogadóiroda, amely a feltett összeg 1500-szorosát adná vissza, ha megnyernék a vb-t.

A korreláció, mint a lenti ábrán is látható, elég szoros. Néhány ország talán egy picivel esélyesebb, mint amennyire a keret értéke diktálná (Németország, Oroszország, Uruguay, Kolumbia, Svédország), néhány pedig fordítva, értékesebb, mint amennyire esélyes (Belgium, Horvátország, Szerbia, Szenegál), de nincsenek csodák.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet foci futball labdarúgás sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.