Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 27. 10:37 Világ

A Duna Európa legszennyezettebb folyója, tele van antibiotikumokkal

A témában eddig lefolytatott legnagyobb kutatás szerint a világ legjelentősebb folyói közül sokban veszélyesen magas az antibiotikumok koncentrációja. A 72 országban 711 helyen elvégzett vizsgálat a mintavételi helyek közel kétharmadánál találta meg ezeket a szereket, amelyek nagyon fontosak a baktériumfertőzések gyógyításában. Túlzott használatuk azonban egyre több és erősebb ellenálló baktériumtörzset eredményez, világszintű egészségügyi vészhelyzettel fenyegetve.

Antibiotikumokat nemcsak emberek gyógyításánál használnak, hanem rutinszerűen alkalmazzák az állattartó telepeken, így könnyen kikerülnek a természetbe, például a nem megfelelően kezelt szennyvízzel és a trágyával, így a folyókba is gyorsan eljutnak.

Egyszerűen fogalmazva, minél többféle antibiotikum és minél nagyobb koncentrációban van jelen a természetben, annál nagyobb az esélye annak, hogy ellenálló törzsek fejlődnek ki. Ezek a szerek ugyanis elpusztítanak minden baktériumot, amely nem rendelkezik rezisztens génekkel, így megnyitják az utat az ellenálló génkészlettel felvértezettek előtt. Ez utóbbiak sokszor más szempontból kevésbé életképesek, így csak periférikusan vannak jelen, de ha eltűnnek a versenytársak, akkor gyorsan elszaporodnak. Pont ugyanez történik egyébként az orvostudomány számára az antibiotikumokhoz hasonlóan fontos gombaölő szereknél is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitkolják a világszerte terjedő rejtélyes fertőzést, mert nem szeretnék, hogy kitörjön a pánikAz antibiotikumoknak ellenálló baktériumokhoz hasonló kockázatot jelentenek az emberek egészségére a gombaölő szereknek ellenálló gombák.

„Az embereket megfertőző sok kórokozó ellenálló génjei a környezetben előforduló baktériumokból származnak” – mondta a Guardiannek William Gaze, az Exeteri Egyetem témára szakosodott professzora. Az ENSZ múlt hónapban kiadott figyelmeztetése szerint a rezisztens baktériumok terjedése olyan egészségügyi vészhelyzettel fenyeget, amely 2050-re 10 millió áldozatot szedhet.

A Helsinkiben bemutatott kutatás szerint Európában a Duna a legfertőzöttebb folyó.

Az Ausztriában vett minta hétféle antibiotikumot tartalmazott, például a tüdőgyulladás és hörghurut ellen is használt klaritromicint. A koncentráció a biztonságos szint négyszerese volt.

A Duna ilyen mértékű szennyezettsége azért megdöbbentő, mert Európában csak a tesztelt folyók 8 százalékánál haladta meg a határértéket az antibiotikumok szintje. Ez Óceániában 6, Észak-Amerikában 15, Dél-Amerikában 18, Ázsiában 23, Afrikában 35 százalék volt.

Világszerte a 711 vizsgálati helyből 111-nél haladta meg a határértéket a koncentráció, a legrosszabb esetben több mint 300-szorosan. Ezt Bangladesben, egy szennyvíztisztító telep mellett mutatták ki a vaginális fertőzések ellen használt metronidazol esetében. Százszoros túllépést Kenyában is tapasztaltak, ennek hatására több folyóban az összes hal elpusztult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország sem áll jól a szuperbaktériumok elleni háborúbanKiugróan magas itthon az olyan megbetegedések aránya, amit a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok okoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ antibiotikum antibiotikum-rezisztencia ausztria Duna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.