Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 24. 10:50 Világ

Modi nem ért el áttörést az indiai gazdaságban, mégis óriásit nyert a világ legnagyobb választásán

Narendra Modi jobboldali-populista miniszterelnök és pártja, a BJP vezette koalíció nyerte az indiai választásokat. A szavazatokat még mindig számolják, de a hivatalosnak tekinthető eredmények szerint a 2014 óta kormányzó Indiai Néppárt (BJP) harminc éve nem látott fölénnyel győzött a választásokon.

Az előrejelzések szerint a párt a kormányalakításhoz szükséges 272 helyhez képest 298-9 helyet szerzett a parlamentben, ami az öt évvel ezelőtt megszerzett 282 helyüknél is több. A világ legnagyobb demokráciájában több, mint 900 millió ember regisztrált szavazni, amiből a hathetes választásokon a kétharmados részvételi arányt tekintve legalább 600 millió el is ment.

Narendra Modi és pártja a tavaly decemberi helyhatósági választásokon még nagy vereséget szenvedett el három nagyobb államban is a fő ellenzéki erővel, az ország a függetlenség után évtizedekig uraló Indiai Nemzeti Kongresszussal szemben. Ez a kormánypárt gyengülését mutatta, de februárban megváltozott a helyzet. Egy öngyilkos merénylő 41 indiai rendőrt ölt meg a vitatott hovatartozású Kasmírban, amiért India Pakisztánt okolta és megtorlásként lebombázott egy általa terrorista tábornak tartott létesítményt. Modi ezután felerősítette a Pakisztán-ellenes retorikáját, ami a már meglévő nacionalista-populista megnyilvánulásai mellett úgy tűnik, bejött a választóknak. Szerencsére a két atomhatalom közötti agresszió nem eszkalálódott tovább.

A BJP és Modi olyan ígéretekkel került kormányra 2014-ben, hogy megreformálják a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és fejlesztik az köztisztaságot. A kezdeti lendület azonban hamar elakadt, elemzők szerint részben a nem elég drasztikus változtatások miatt.

Az egyik ilyen intézkedése a kormánynak a készpénzállomány 86 százalékát kitevő, két legnagyobb címletű bankjegy sokkszerűen bejelentett kivezetése volt. Ettől a gazdaság fehéredését várták, mivel a feltételezés szerint sok illegálisan szerzett pénzt tartottak ezekben a címletekben. Az ezt követő, halálesetekkel is járó káosz semmi eredménnyel nem járt, majdnem az összes pénzt legálisan visszaváltották az emberek a határidő lejárta előtt.

Nem segíti az indiai gazdaság megítélését az sem, hogy Modi nehezen tűri a kritikákat. Két állami alkalmazott statisztikus fel is mondott, miután a kormány megpróbált eltussolni egy jelentést, ami a rekord magas munkanélküliségre figyelmeztetett. A GDP hivatalos számaival is bajok lehetnek, állítja 108 közgazdász egy nyílt levélben.

A minden valószínűség szerint második ciklusát elkezdő Modinak azzal kell szembenéznie, hogy hatalomra jutása óta romlik az ország 14 százalékát kitevő muszlim kisebbség helyzete (nem kis részben éppen a hindu ultranacionalisták által támogatott Modi pártjának köszönhetően), a munkahelyteremtés sem megy olyan gördülékenyen mint szerette volna és eddig az ígért gazdasági áttörés is elmaradt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.