Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 9. 14:03 Élet, Világ

Denverben nem büntetik tovább a hallucinogén gombák használatát

Bár minden szavazatot még nem számoltak össze, az előzetes adatok alapján biztosnak tűnik, hogy  Denverben elérte a többséget az a civil kezdeményezésű helyi szavazás, amely nagy lépést tesz a hallucinogén gombák dekriminalizálásáért. A gombatermesztés és birtoklás továbbra is illegális maradhat, az új szabályok szerint azonban a kis mennyiségű személyes fogyasztás ellenőrzését gyakorlatilag kiveszik a rendőrségi munka rutinjából. A marihuána példája pedig azt mutatja, hogy ez döntő lépés lehet a legalizálás felé.

A hallucinogén gombák fogyasztásának szokása egyidős az emberiséggel, Amerikában és Nyugat-Európában az 50-es évektől kezdve jött divatba. A gombák meghatározó pszichoaktív anyaga a pszilocibin, amelynek hatását leginkább az LSD-hez hasonlítják, a szabályozások pedig általában tiltott drogként kezelik.

A szabad fogyasztást ellenzők legfőbb érve az, hogy a pszilocibin az LSD-hez hasonló hallucinogén utazásba viheti a fogyasztóját, aki ilyen állapotban saját magára és a közre is veszélyes lehet. A dekriminalizálás mellett viszont az szól, hogy mértékletes, megfelelő dózisú fogyasztás esetén sok esetben csökkenteni tudja például a poszttraumás stressz zavar, a depresszió és hasonló szindrómák kellemetlen tüneteit.

A szabályozás megítélését az teszi nehézzé, hogy a pszilocibin potenciális egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban egyelőre kevés a megbízható adat és az nagyszámú populáción elvégzett alapos kísérlet. A szakmai közmegegyezés a Vox összefoglalója szerint leginkább arra hajlik, hogy a pszilocibin akár jó hatóanyaga is lehet új gyógyszereknek, de a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy erről komolyabban állást lehessen foglalni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dekriminalizáció Denver gomba hallucinogén gomba pszilocibin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.