Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 5. 10:05 Élet

Ha a kormányon múlna, nem épülhetne meg a Mol 120 méteres felhőkarcolója

A Mol a napokban tette publikussá, hogy a Kopaszi-gátra tervezett BudaPart projekt 120 méteres toronyházát valójában ők építik maguknak. Miközben az impozáns székházzal kapcsolatos PR-cikkek ellepték az internetet, kiderült, hogy a kormánynak egyáltalán nem tetszik az ötlet. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint mindent meg fognak tenni az ellen, hogy toronyház épüljön Újbudára.

Lázár János helyettese a hvg.hu-nak elmondta, a kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. A kopaszi-gáti épület viszont fenyegeti az intakt budai sziluettet, belóg a látképbe.

Amíg Lázár János felel az épített környezetért a Miniszterelnökségen, addig törekedni fog arra, hogy ne épülhessenek a Parlamentnél és a Szent István-bazilikánál (mind a kettő 96 méter) magasabb épületek a fővárosban.

A kormány nem akarja, hogy a Kopaszi-gát legyen az a városnegyed, ahová felhőkarcolók épülnek Budapesten. Sőt, továbbra is azt szeretnék, hogy Budapesten ne legyen tele felhőkarcolókkal. Ám ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek.

Csepreghy Nándor a Mol-székházról megjelenő cikkeket lobbizásként értelmezi, de világossá tette, hogy a kormánynak mindegy, hogy cégközpont vagy lakások épülnek, akkor is azon lesz, hogy oda ne épüljön toronyház.

A településeknek december 31-én kell leadniuk a települési arculati kézikönyveket, ezekben kell a jövőbeni beruházásokat bejegyezni. Ha a kormány ezt megkapja, akkor tud majd továbblépni a kérdésben. Örökségvédelmi alapokon nem szólhatnak bele az építkezésbe, mert a Kopaszi-gát már kívül esik a világörökségi területen, illetve annak bufferzónáján is.

A projekt építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki, ám a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit. Ha Újbuda önkormányzata a most készülő településképi rendeletében megint 65 méteres legmagasabb építhető épületet rögzítene, azzal a 120 méteres felhőkarcoló megépülése ellehetetlenülne.

A Kopaszi-gátra tervezett BudaPart egyébként eredetileg a kormányközeli vállalkozó, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport projektje, a Mol azonban a székház területét a tervekkel együtt kivásárolta, így már önálló fejlesztésről van szó.

Fotó: Mol Facebook

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet BudaPart Csepreghy Nándor Mol székház városkép Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.