Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 4. 10:20 Élet

Nem csak a dolgozóknak tenne jót a négynapos munkahét

Egy brit agytröszt tanulmánya szerint a négynapos munkahét bevezetése nemhogy nem tenne rosszat a gazdaságnak, hanem egyenesen segítené a fejlődését.

Az Autonomy összehasonlító elemzése kiemeli: nincs kapcsolat a ledolgozott órák hossza és a termelékenység között. Németországban például átlagban kevesebbet dolgoznak az emberek, mint Nagy-Britanniában, az ottani termelékenység mégis magasabb. Mexikóban és Görögországban pedig több a munkaórák száma, mint Nagy-Britanniában, de ez nem párosul nagyobb hatékonysággal.

Az alábbi grafikonon az említett országok mellett Magyarország látható kiemelve, az adatok az átlagosan egy dolgozóra jutó munkaórák számát mutatják.

Ezek pedig az egy ledolgozott órára jutó GDP-értékek dollárban:

„Egyre többen értenek egyet azzal, hogy az azonos fizetésért végzett kevesebb munka része kell legyen az új brit gazdasági modellnek, a dolgozókkal kötött új alkunak” – fogalmazott Kyle Lewis, a think tank társigazgatója.

Hozzátette: a túl sok munka rombolja az emberek fizikai és lelki állapotát, a munka-fogyasztás ciklus pedig a környezetre káros, ezért a kormányoknak fel kell ismerniük, hogy a fenntartható jövőnek nem a több munkán, hanem épp ellenkezőleg, a munkaidő kollektív csökkentésén kell alapulnia. A rövidebb munkaidő már csak azért is csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást a szervezet szerint, mert az embereknek kevesebbet kellene ingázniuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúlóra? Négynapos munkahéttel kísérleteznek Németországtól Új-ZélandigSokkal motiváltabb és jobb teljesítményt nyújt az a munkavállaló, akinek pénteken már nem kell bemennie dolgozni.

A Bloomberg cikke szerint az Autonomy egy sor közpolitikai javaslatot is megfogalmazott, például azt, hogy a közszféra járjon élen a változás bevezetésében. Emellett pedig nyolcról 14-re kellene emelni az ünnepnapok számát Nagy-Britanniában, felzárkózva például Spanyolország és Málta mellé. (Magyarországon jelenleg 11 van belőlük.)

Az agytröszt javasolja egy munkaügyi minisztérium felállítását is, amely felügyelné az átállást a négynapos munkahétre. A folyamat 2025-ig tartana.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkülMár nem csak a kisebb és rugalmasabb vállalatok, hanem a posta is vizsgálja a lehetőséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet munkaidő négynapos munkahét termelékenység Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.