Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 27. 12:00 Élet

Életmentő lehet a kék szín a metró- és vonatállomásokon

Világszerte egyre több vasúti és metróperonon alkalmaznak kék színű megvilágítást az állomások üzemeltetői, méghozzá meglehetősen nyomós okból. Az öngyilkosságok jelentős része ugyanis ezeken a helyszíneken történik, ami ellen a közlekedési társaságok igyekeznek mindent megtenni. Ennek újabban már nemcsak korlátok, sorompók és életmentő árkok az eszközei, hanem a sínek közé ugrást fontolgató emberek érzelmeire és hangulatára nyugtatólag ható környezet kialakítása is.

A magas öngyilkossági rátáról híres Japánban nagyjából tíz éve kezdtek megjelenni a vasútmegállók fölött a kék fényt adó lámpák. Ebben az időben váltak igazán elterjedté azok a technikák, amelyekkel tulajdonképpen észrevétlenül, mégis nagyon tudatosan és alaposan megtervezve lehet befolyásolni az embereket. A Nobel-díjas Richard Thaler és Cass Sunstein is ekkoriban írták meg könyvüket a döntéseket nagyban befolyásoló, mégis apró trükkökről Nudge címmel, és azóta is ezzel a magyarul bökdösést, lökdösést jelentő szóval szokás hivatkozni a hasonló fortélyokra.

Az állomásokon világító kék lámpáktól azért várták a japán vasúti társaságok az öngyilkosságok csökkenését, mert 

a tapasztalatok szerint a kék fény hatására a zaklatott pszichés állapotban lévő emberek hamarabb megnyugszanak.

A BBC összeállítása szerint a bevezetés után tíz évvel több japán kutatócsoport kezdte vizsgálni az intézkedések hatásait, és némi vita alakult ki arról, hogy végül is mennyire hatékonyak a kék lámpák az öngyilkosságra elszánt emberek megállításában. Abban viszont egyetértés van, hogy érdemes az egyébként minimális költségekkel és kényelmetlenséggel járó átalakításokat megtenni az állomásokon.

Michiko Ueda, a témával foglalkozó egyik kutató a BBC-nek elmondta, hogy az eredmények láttán Belgiumból, az Egyesült Királyságból és Svájcból is megkeresték vasúti társaságok vezetői, hogy számoljon be részletesebben a tapasztalatokról. Az egyébként kedvező hatásokat kimutató szakértő azonban mindenkinek azt tanácsolta, hogy semmiképpen se a fizikai akadályok helyett telepítsék a kék fényt adó lámpákat, hanem azok mellett, kiegészítésképp. Ueda felhívta arra is a figyelmet, hogy egyelőre még a különböző színek lélektani hatásait is nagyban vitatják a tudósok, igaz, egyre több olyan eredmény jelenik meg ezzel a kérdéssel kapcsolatban, ami arra utal, hogy a színekkel igenis befolyásolhatók az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgytrükkökkel húznak ki több borravalót az éttermek a vendégekbőlNem csak azt befolyásolhatják az éttermek, hogy milyen gyorsan eszünk, hanem az is, hogy mennyit fizetünk a kiállított számla végösszegén felül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet metró nudge öngyilkosság vasút Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.