Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 25. 11:37 Élet

Lehet-e teniszcipőben futni, vagy futócipőben teniszezni?

Egy valószínűleg soha véget nem érő vitába tenyerelt bele Daniel Bonnano, a La Trobe Egyetem óraadó PhD hallgatója, amikor a Conversationben újra elkezdte boncolgatni a modern kor egyik nagy egészségügyi és sportszakmai kérdését. Bonnano azt vizsgálta meg, milyen bizonyítékok szólnak amellett, hogy a különböző sportokhoz speciális, arra a sportágra készített cipőket érdemes viselni.

A kérdést természetesen az teszi üzleti szempontból különösen érdekessé, hogy a világ vezető sportcipőgyártói ma már igyekeznek végletekig szegmentálni a választékukat, vagyis az ipar abban érdekelt, hogy minél inkább sportágspecifikus cipőket adjon el. Ez logikus, hiszen ha kiderül, hogy a teniszcipő is jó a futáshoz, akkor adott esetben nem fognak annyi cipőt vásárolni a sportolók, mint most.

Bonnano szerint a nagy cipőválasztási dilemmát három fő szempont szerint kell kezelni.

  • Egyrészt a cipőnek minimalizálni kellene a sportsérülések kockázatát, figyelembe véve az adott sport és az adott sportoló egyéni jellemzőit.
  • Másrészt a cipőnek úgy kellene növelnie a sportteljesítményt, hogy közben nem növeli a sérülés kockázatát.
  • Harmadrészt pedig a cipőnek kényelmesnek kellene lennie.

A teljesítmény növelése néhány sport esetén teljesen egyértelmű, stoplis cipőben például jobban lehet focizni, kerékpáros cipőben pedig hatékonyabban lehet hajtani a biciklit.

Más területeken viszont elmosódnak ezek a határok, egy kosárlabdás és egy teniszcipő között már nem ilyen egyértelmű a hatékonyságnövelő különbség. Sőt, a kosárlabdás cipő kivételével a szerző szerint az összes teremsportra tervezett cipő alapvetően ugyanazokkal a főbb jellemzőkkel készül. A futócipő is lényegében csak abban különbözik, hogy egyenes vonalú és hosszabban tartó igénybevételre tervezik.

Rafael Nadal teniszező, amint esés közben elveszti a cipőjét. Fotó: AFP/Europress

A problémát az jelenti, hogy a nem célirányos használattal kapcsolatban viszonylag kevés kutatási eredményünk van. Egy tanulmány szerint a magasszárú kosaras cipő használata nem csökkenti a bokasérülés kockázatát, egy másik szerint pedig egyenesen csökkenti a felugrás és a futás hatékonyságát.

Bonnano ezért azt javasolja, hogy teremsportoknál az összes szóba jöhető sportágra készített cipőket próbálja fel a vevő, vegye figyelembe a saját sérülékenységét, és úgy próbálja kiválasztani a megfelelő modellt, legyen az akár magasszárú vagy sem.

Rengeteg kutatás készült, amely azt vizsgálta, hogy a futócipők hogyan csökkentik a futóknál a sérülés kockázatát, azt azonban alig nézte meg bárki is, hogy más sportra tervezett cipőkben futni valóban kockázatnövelő tényező-e. Csak annyi biztos, hogy a könnyebb cipő növeli a futóteljesítményt, és mivel a futócipők könnyebbek a teremsport-cipőknél, ez mindenképpen mellettük szól.

A klasszikus kérdés mégis az, hogy lehet-e kapni olyan cipőt, amely minden sportra megfelelő. Erről sincsenek érdemi kutatások, de a cross-trainernek nevezett általános sportcipők általában megfelelőek azoknak az amatőr sportolóknak, akik többféle sportot is űznek hobbiszerűen. A versenyszerű sportoláshoz, illetve azoknak, akik egy bizonyos sportot űznek rendszeresen, mindenképpen a specifikus cipő javasolható, azzal a fontos megkötéssel, hogy legyen kényelmes.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet cipő futás sport sportcipő tenisz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.