Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 16. 14:27 Pénz

Dől a pénz a kelet-európai országokba magánutalások formájában

Az Európai Unió talán azzal járult hozzá a legjobban a tagállamok polgárai életének megváltozásához, hogy lehetővé tette a munkavállalást más országokban. Olyan sokan élnek ezzel, hogy több országban most már jelentős tétel a GDP-ben a külföldről hazautalt jövedelem.

Ha egy ország külföldön dolgozó állampoglárai jövedelmet utalnak haza, azzal növelik az otthoni országuk GDP-jét. Persze az adott országban dolgozó külföldiek hazautalásai pedig csökkenthetik ezt a nyereséget, ezért érdemes a beérkező és a kimenő utalások egyenlegét nézni. Az Eurostat friss jelentésében a magánszemélyek között 2017-ben lebonyolított nemzetközi pénzforgalmat vizsgálta meg.

Az eredmények szerint Magyarországon ez az egyenleg bőven a pozitív tartományban van, tehát jóval – 755 millió euróval, vagyis 2017-es középárfolyamon számolva 233 milliárd forinttal – több pénz jött be az országba magánszemélyek közötti utalások formájában, mint amennyit kifelé utaltak. A helyzet hasonló a többi közép-kelet-európai országban is, a legnagyobb, 2,5 milliárd eurót is meghaladó többletek Lengyelországban és Romániában keletkeztek, Magyarország pedig az ötödik helyen áll a listán. A rangsor másik oldalán Franciaországot találjuk, több mint 10 milliárd eurós mínusszal, de kiemelhető Németország és az Egyesült Királyság is a 4,5 milliárd euró körüli deficitjeikkel.

 

 

Ha az országok lakosságához viszonyítjuk ezeket az egyenlegeket, Litvániát érdemes kiemelni, messze itt volt tavaly a legnagyobb az egy főre jutó többlet, méghozzá 250 euró. Magyarországon ugyanez az érték már csak 77 euró volt. A magánutalások egyenlegével kapcsolatos általános tapasztalat, hogy minél alacsonyabb az életszínvonal egy adott országban, annál inkább befelé áramlik a pénz a gazdagabb külföldi országban dolgozó állampolgárok hazautalásai jóvoltából, és kevésbé jellemző, hogy az adott országban dolgozó külföldiek utalnának kifelé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz emigráció Eurostat hazautalás külföldi munkavállalás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.