Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 14. 13:31 Világ

A brit miniszterelnök megállapodott a Brexit elkenéséről, már csak a pártjával kell elfogadtatnia

Tegnap éjjel megszületett a várva várt Brexit-megállapodás Brüsszelben, ami lényegében brit kapitulációval ért fel. Theresa May tárgyalója ugyanis beleegyezett, hogy Nagy-Britannia benne maradjon az Európai Unió legfontosabb pillérének számító vámunióban. Ezzel az a fő gond, hogy a brit uniós kilépés leghangosabb pártolói nagy eséllyel elfogadhatatlannak tartanának egy ilyen megállapodást.

May előbb kormányát igyekszik felsorakoztatni az előzetes – a hírek szerint 400-600 oldalas – megállapodás mögött, és ha ezt megszerzi, akkor heteken belül jöhet a parlamenti szavazás. A brit politika ismerői szerint ez utóbbi lehet a magasabb léc, a konzervatív frakcióban ugyanis sok olyan képviselő ül, aki elfogadhatatlannak tartana egy ilyen megállapodást. Ha a parlament elutasítja a szöveget, akkor sok minden történhet: May bukása, megállapodás nélküli kilépés, de akár új népszavazás is elképzelhető.

A megoldhatatlannak tűnő probléma, ami miatt a tárgyalások hetek óta egy helyben toporogtak, az ír szárazföldi határ kérdése volt. Azt ugyanis nem lehetett megoldani, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországból ellenőrzés nélkül át lehessen járni Írországba, viszont a britek kiszakadjanak az európai vámunióból. (Természetesen az sem volt opció az ír kérdésben, hogy Észak-Írország és Nagy-Britannia közé húzzanak fel vámakadályokat, hiszen ebben az esetben megint csak a brit szuverenitás sérülne.)

Ha viszont benne maradnak a vámunióban, akkor teljesen értelmetlen az egész Brexit-projekt: Nagy-Britannia nem nyeri vissza szuverenitását a kereskedelmi ügyekben – egészen a gazdasági szabályozás részletkérdéseiig -, és nem kezdhet új szabadkereskedelmi tárgyalásokba sem. Nem csoda, hogy az EU-s tisztviselők arról beszéltek a megállapodás után, hogy minden rendben, továbbra is EU-nál lesznek a végső döntések az igazán fontos kérdésekben.

Az ügyet ráadásul klasszikus megoldással kenik el: az előzetes megállapodás szerint 2020-ig maradna az Egyesült Királyság az európai vámunióban, hacsak “nem merül fel addig valami jobb ötlet”. Amíg részei maradnak a kiterjesztett európai kereskedelmi keretrendszernek – viszont az EU előnyeit, például a döntésbe való beleszólást, nem élvezik -, addig fizetnie is kell a brit államnak évi 13 milliárd eurót.

Az nem teljesen világos, hogy mi lesz a személyek szabad mozgásával, ami az EU – közös piac melletti – másik legfontosabb pillére. May szerint a megállapodás visszaadja a briteknek a bevándorlás szabályozásának lehetőségét (de nyugtatta a brit állampolgárokat, hogy nekik belátható ideig nem lesz szükségük vízumra, ha európai országokba utaznának), konzervatív kritikusai szerint viszont nem.

Egy hónapja hosszabban beszélgettünk a Brexit hátteréről podcastunkban:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnakAz EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit nagy-britannia theresa may Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.