Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 15:48 Élet

Van, ahol már orvosok kezelik a sorozatfüggőséget

Az online játékok által okozott függőség nem számít újdonságnak, Indiában azonban már Netflix-függőség miatt is kezelni kellett egy fiatalt. A 26 éves férfi eredetileg szintén videojáték-függőség miatt jelentkezett a bengalarui, az új technológiák által okozott mentális problémák kezelésére szakosodott intézetnél, de kiderült, hogy esetében másról van szó.

Az intézet vezetője a Quartz-nak elmondta: a fiatalember folyamatosan feszült volt a karrierkilátásai miatt, úgy érezte, hogy lemaradt a kortársaihoz képest. A családja pedig nyomást gyakorolt rá, hogy találjon munkát, miután saját vállalkozása csődbe ment.

Ebből a kellemetlen lelkiállapotból csak úgy talált kiutat, hogy a Netflixen sorozatokat nézett. A gond az volt, hogy ezt napi hat-hét órában tette, ami hosszabb távon aligha nevezhető eredményes stresszcsökkentésnek, hiszen nyilvánvalóan az egyéb tevékenységek rovására megy. Kezelőorvosának relaxációs gyakorlatokkal és karriertanácsadással mostanra sikerült némi javulást elérni nála, de még hosszú időbe telik, míg rendbe jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világonAz USA-ban a csúcsidőben 40 százalékig emelkedik a Netflix részesedése az adatforgalomból.

Kifejezetten Netflix-függőségről persze orvosi értelemben nem érdemes beszélni, hiszen hasonló állapotról van szó, mintha valaki a közösségi oldalakon vagy általában az interneten lógna túl sokat. Csak ebben az esetben általában sorozatokat, show-műsorokat néznek az emberek az interneten keresztül. Ráadásul hivatalosan ezek nem is számítanak mentális betegségnek, a régebb óta elemzett videojáték-függőséget is csak idén vette fel erre a listára az Egészségügyi Világszervezet.

Ettől függetlenül persze sokaknál tényleg valós problémát jelentenek a fentiek, Janszky József kutató neurológus szerint serdülő- és fiatalkorban minden tizedik ember küzd internetfüggőséggel. A HáziPatika tesztjével bárki ellenőrizheti, hogy érinti-e a probléma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet india internetfüggőség netflix sorozatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.