Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 5. 15:07 Tech

A Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világon

A videostreaming szolgáltatást nyújtó Netflix a globális internetes adatforgalom 15 százalékát adja, amivel a legnagyobb adatfogyasztó applikáció a világon – állapította meg az amerikai Sandvine hálózatkezelő cég kutatása (pdf), amiről a BBC számolt be.

A videók összességében a nettó adatforgalom több mint felét teszik ki, míg a másfajta streamelhető tartalmak, például a honlapokra beágyazott videók 13,1 százalékért felelnek, a YouTube pedig 11,4 százalékért, míg a böngészés 7,8 százalékért.

A jelentés szerint a számítógépes játékok, illetve a fájlmegosztások is egyre nagyobb szeletét adják az adatforgalomnak. A letöltések 58 százalékáért a videók felelnek, amit a böngészés követ 17 százalékkal. A videojátékok a letöltött adatok 7,8 százalékát, a közösségi média pedig az 5,1 százalékát adják. A torrentezés adatfeltöltéseket uralja, itt 22 százalékot tesz ki a súlya.

Mindez komoly nyomást helyez a hálózatokra világszerte, ugyanis a videoletöltések adatforgalma csak növekedni fog a jövőben, ahogyan azok minősége folyamatosan javul. Az Egyesült Államokban csúcsidőben akár a letöltési forgalom 40 százalékát is kiteszi a Netflix-használat. A Netflix ugyanakkor a különleges kódolási technológiájának köszönhetően a leghatékonyabb videoszolgáltató az interneten. A feltöltések esetében a fájlmegosztó szolgáltatások az adatforgalom 22 százalékát alkotják, ami Európában és a Közel-Keleten magasabb, 31 százalék.

Hogy milyen típusú tartalmakat töltünk le elsősorban, az régiónként változó lehet. Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben elsősorban a honlapokon beágyazott videókat nézik a legtöbbet az emberek, amit a Facebook és a Netflix követ. Eközben Európában a YouTube-ról töltjük le a legtöbb adatot, amit a Netflix, a beágyazott tartalmak és az Amazon Prime szolgáltatása követ.

A kutatás szerint a tartalmak legnagyobb része mostanra titkosított, ami jó hír a felhasználóknak, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem látnak bele az adathasználatukba azok, akik hozzáférnek a hálózathoz. Ugyanakkor ez nem védi meg őket a hekkelésektől vagy az adatlopásoktól.

A jelentéshez több mint 150 szolgáltatót kérdeztek meg, amelyek 2,1 milliárd internet-előfizetővel rendelkeznek.

Tech adatforgalom hálózat internet netflix Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2020. február 23. 17:51 Tech

Nem kell ahhoz programozónak lenni, hogy zsarolóvírust szabadítsunk a főnökünkre

Virágzik a zsarolóvírus-kereskedelem az internet sötétebb zugjaiban. Kis szerencsével egy amatőr is sikeresen zsarolhat meg bárkit, de azért vannak kockázatok és buktatók.

Andersen Dávid
2020. február 22. 18:29 Tech

Hamarosan felforgatja az idősek életét a technológia

Sok dologban segíthetnek, de sok bonyodalmat is okozhatnak a célzottan az időseknek fejlesztett technológiák. De biztosan nagy pénz van a dologban.

Straub Ádám
2020. február 15. 17:21 Tech

Bemutatták a csodamobilokat, amiket aztán nem is veszünk meg

Pár éve az ezerdolláros telefon még kiverte a biztosítékot, manapság viszont már a félmillió forintos készülék sem számít rendkívülinek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.