Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 5. 15:07 Tech

A Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világon

A videostreaming szolgáltatást nyújtó Netflix a globális internetes adatforgalom 15 százalékát adja, amivel a legnagyobb adatfogyasztó applikáció a világon – állapította meg az amerikai Sandvine hálózatkezelő cég kutatása (pdf), amiről a BBC számolt be.

A videók összességében a nettó adatforgalom több mint felét teszik ki, míg a másfajta streamelhető tartalmak, például a honlapokra beágyazott videók 13,1 százalékért felelnek, a YouTube pedig 11,4 százalékért, míg a böngészés 7,8 százalékért.

A jelentés szerint a számítógépes játékok, illetve a fájlmegosztások is egyre nagyobb szeletét adják az adatforgalomnak. A letöltések 58 százalékáért a videók felelnek, amit a böngészés követ 17 százalékkal. A videojátékok a letöltött adatok 7,8 százalékát, a közösségi média pedig az 5,1 százalékát adják. A torrentezés adatfeltöltéseket uralja, itt 22 százalékot tesz ki a súlya.

Mindez komoly nyomást helyez a hálózatokra világszerte, ugyanis a videoletöltések adatforgalma csak növekedni fog a jövőben, ahogyan azok minősége folyamatosan javul. Az Egyesült Államokban csúcsidőben akár a letöltési forgalom 40 százalékát is kiteszi a Netflix-használat. A Netflix ugyanakkor a különleges kódolási technológiájának köszönhetően a leghatékonyabb videoszolgáltató az interneten. A feltöltések esetében a fájlmegosztó szolgáltatások az adatforgalom 22 százalékát alkotják, ami Európában és a Közel-Keleten magasabb, 31 százalék.

Hogy milyen típusú tartalmakat töltünk le elsősorban, az régiónként változó lehet. Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben elsősorban a honlapokon beágyazott videókat nézik a legtöbbet az emberek, amit a Facebook és a Netflix követ. Eközben Európában a YouTube-ról töltjük le a legtöbb adatot, amit a Netflix, a beágyazott tartalmak és az Amazon Prime szolgáltatása követ.

A kutatás szerint a tartalmak legnagyobb része mostanra titkosított, ami jó hír a felhasználóknak, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem látnak bele az adathasználatukba azok, akik hozzáférnek a hálózathoz. Ugyanakkor ez nem védi meg őket a hekkelésektől vagy az adatlopásoktól.

A jelentéshez több mint 150 szolgáltatót kérdeztek meg, amelyek 2,1 milliárd internet-előfizetővel rendelkeznek.

Tech adatforgalom hálózat internet netflix Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Debreczeni Anna
2019. május 23. 18:17 Tech

Magukhoz láncolnak a márkák, és ezzel még jól is járunk

Rengeteg pénzt hagynak a földön a cégek, akik nem kezdenek semmit a hozzájuk beérkező adatokkal.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Hamarosan minden eszközünkből eltűnik az évtizedeken át szolgáló merevlemez, amelyet a nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.

Váczi István
2019. május 23. 06:40 Közélet

580 millióból tervezik meg, hogy Velence legyen Budapesten

Megkötötték a szerződést az Észak-Csepel és Dél-Pest megújítására vonatkozó részletes beépítési terv elkészítésére. Már-már túl szép ahhoz, hogy meg is valósuljon.