Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 5. 15:07 Tech

A Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világon

A videostreaming szolgáltatást nyújtó Netflix a globális internetes adatforgalom 15 százalékát adja, amivel a legnagyobb adatfogyasztó applikáció a világon – állapította meg az amerikai Sandvine hálózatkezelő cég kutatása (pdf), amiről a BBC számolt be.

A videók összességében a nettó adatforgalom több mint felét teszik ki, míg a másfajta streamelhető tartalmak, például a honlapokra beágyazott videók 13,1 százalékért felelnek, a YouTube pedig 11,4 százalékért, míg a böngészés 7,8 százalékért.

A jelentés szerint a számítógépes játékok, illetve a fájlmegosztások is egyre nagyobb szeletét adják az adatforgalomnak. A letöltések 58 százalékáért a videók felelnek, amit a böngészés követ 17 százalékkal. A videojátékok a letöltött adatok 7,8 százalékát, a közösségi média pedig az 5,1 százalékát adják. A torrentezés adatfeltöltéseket uralja, itt 22 százalékot tesz ki a súlya.

Mindez komoly nyomást helyez a hálózatokra világszerte, ugyanis a videoletöltések adatforgalma csak növekedni fog a jövőben, ahogyan azok minősége folyamatosan javul. Az Egyesült Államokban csúcsidőben akár a letöltési forgalom 40 százalékát is kiteszi a Netflix-használat. A Netflix ugyanakkor a különleges kódolási technológiájának köszönhetően a leghatékonyabb videoszolgáltató az interneten. A feltöltések esetében a fájlmegosztó szolgáltatások az adatforgalom 22 százalékát alkotják, ami Európában és a Közel-Keleten magasabb, 31 százalék.

Hogy milyen típusú tartalmakat töltünk le elsősorban, az régiónként változó lehet. Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben elsősorban a honlapokon beágyazott videókat nézik a legtöbbet az emberek, amit a Facebook és a Netflix követ. Eközben Európában a YouTube-ról töltjük le a legtöbb adatot, amit a Netflix, a beágyazott tartalmak és az Amazon Prime szolgáltatása követ.

A kutatás szerint a tartalmak legnagyobb része mostanra titkosított, ami jó hír a felhasználóknak, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem látnak bele az adathasználatukba azok, akik hozzáférnek a hálózathoz. Ugyanakkor ez nem védi meg őket a hekkelésektől vagy az adatlopásoktól.

A jelentéshez több mint 150 szolgáltatót kérdeztek meg, amelyek 2,1 milliárd internet-előfizetővel rendelkeznek.

Tech adatforgalom hálózat internet netflix Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2019. február 19. 17:11 Tech

Álinterjúkkal és kamutárgyalásokkal próbálja megszerezni a Huawei az Apple titkait

Az amerikai kormány szerint a Huaweinél külön ösztönzőprogram van arra, hogy információkat szerezzenek a riválisoktól.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Egyre több cég próbál valamiféle megoldást találni a több százezer darabból álló űrszemét összeszedésére és megsemmisítésére.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.