Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 5. 15:07 Tech

A Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világon

A videostreaming szolgáltatást nyújtó Netflix a globális internetes adatforgalom 15 százalékát adja, amivel a legnagyobb adatfogyasztó applikáció a világon – állapította meg az amerikai Sandvine hálózatkezelő cég kutatása (pdf), amiről a BBC számolt be.

A videók összességében a nettó adatforgalom több mint felét teszik ki, míg a másfajta streamelhető tartalmak, például a honlapokra beágyazott videók 13,1 százalékért felelnek, a YouTube pedig 11,4 százalékért, míg a böngészés 7,8 százalékért.

A jelentés szerint a számítógépes játékok, illetve a fájlmegosztások is egyre nagyobb szeletét adják az adatforgalomnak. A letöltések 58 százalékáért a videók felelnek, amit a böngészés követ 17 százalékkal. A videojátékok a letöltött adatok 7,8 százalékát, a közösségi média pedig az 5,1 százalékát adják. A torrentezés adatfeltöltéseket uralja, itt 22 százalékot tesz ki a súlya.

Mindez komoly nyomást helyez a hálózatokra világszerte, ugyanis a videoletöltések adatforgalma csak növekedni fog a jövőben, ahogyan azok minősége folyamatosan javul. Az Egyesült Államokban csúcsidőben akár a letöltési forgalom 40 százalékát is kiteszi a Netflix-használat. A Netflix ugyanakkor a különleges kódolási technológiájának köszönhetően a leghatékonyabb videoszolgáltató az interneten. A feltöltések esetében a fájlmegosztó szolgáltatások az adatforgalom 22 százalékát alkotják, ami Európában és a Közel-Keleten magasabb, 31 százalék.

Hogy milyen típusú tartalmakat töltünk le elsősorban, az régiónként változó lehet. Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben elsősorban a honlapokon beágyazott videókat nézik a legtöbbet az emberek, amit a Facebook és a Netflix követ. Eközben Európában a YouTube-ról töltjük le a legtöbb adatot, amit a Netflix, a beágyazott tartalmak és az Amazon Prime szolgáltatása követ.

A kutatás szerint a tartalmak legnagyobb része mostanra titkosított, ami jó hír a felhasználóknak, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem látnak bele az adathasználatukba azok, akik hozzáférnek a hálózathoz. Ugyanakkor ez nem védi meg őket a hekkelésektől vagy az adatlopásoktól.

A jelentéshez több mint 150 szolgáltatót kérdeztek meg, amelyek 2,1 milliárd internet-előfizetővel rendelkeznek.

Tech adatforgalom hálózat internet netflix Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2018. október 21. 07:40 Tech, Világ

A város a világ végén, amelyet a Nokia bedőlése tett igazán jelentőssé

A Nokia mobilos üzletágának bedőlése úgy tűnt, hogy magával rántja a Északi sarkkörnél fekvő Oulut is, amely végül pont ettől vált globális innovációs központtá.

Bucsky Péter
2018. október 18. 16:15 Tech

Állami gigagyárral pörgetnék fel a németek az elektromos autógyártást

Szép lassan dinoszaurusszá változik Németország, ha nem ül fel az e-autó-hullámra. Meglepő ötletekkel próbálnak úrrá lenni a nehéz helyzeten.

Torontáli Zoltán
2018. október 13. 15:57 Tech, Világ

A leginnovatívabb közlekedési eszköz a jó öreg vasút lett

Önvezető autó ide, elektromos kamion oda, a vasút nem a prototípusok kísérleteinél tart, hanem már bevezeti a legújabb technológiáit.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. október 22. 06:53 Állam, Élet

Az állam arra készülhet, hogy az egész pénztárszektorra rátenyereljen

Túl sok jel utal arra, hogy készül egy manőver, amely állami kézbe csatornázza a befizetéseinket. A megszerzett pénzzel rendbe tehetik az egészségügyet és a nyugdíjakat - igaz, a rendszer elkerülhetetlenül kétszintes lesz.

Kasnyik Márton
2018. október 20. 15:08 Podcast

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.