Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 5. 15:07 Tech

A Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világon

A videostreaming szolgáltatást nyújtó Netflix a globális internetes adatforgalom 15 százalékát adja, amivel a legnagyobb adatfogyasztó applikáció a világon – állapította meg az amerikai Sandvine hálózatkezelő cég kutatása (pdf), amiről a BBC számolt be.

A videók összességében a nettó adatforgalom több mint felét teszik ki, míg a másfajta streamelhető tartalmak, például a honlapokra beágyazott videók 13,1 százalékért felelnek, a YouTube pedig 11,4 százalékért, míg a böngészés 7,8 százalékért.

A jelentés szerint a számítógépes játékok, illetve a fájlmegosztások is egyre nagyobb szeletét adják az adatforgalomnak. A letöltések 58 százalékáért a videók felelnek, amit a böngészés követ 17 százalékkal. A videojátékok a letöltött adatok 7,8 százalékát, a közösségi média pedig az 5,1 százalékát adják. A torrentezés adatfeltöltéseket uralja, itt 22 százalékot tesz ki a súlya.

Mindez komoly nyomást helyez a hálózatokra világszerte, ugyanis a videoletöltések adatforgalma csak növekedni fog a jövőben, ahogyan azok minősége folyamatosan javul. Az Egyesült Államokban csúcsidőben akár a letöltési forgalom 40 százalékát is kiteszi a Netflix-használat. A Netflix ugyanakkor a különleges kódolási technológiájának köszönhetően a leghatékonyabb videoszolgáltató az interneten. A feltöltések esetében a fájlmegosztó szolgáltatások az adatforgalom 22 százalékát alkotják, ami Európában és a Közel-Keleten magasabb, 31 százalék.

Hogy milyen típusú tartalmakat töltünk le elsősorban, az régiónként változó lehet. Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben elsősorban a honlapokon beágyazott videókat nézik a legtöbbet az emberek, amit a Facebook és a Netflix követ. Eközben Európában a YouTube-ról töltjük le a legtöbb adatot, amit a Netflix, a beágyazott tartalmak és az Amazon Prime szolgáltatása követ.

A kutatás szerint a tartalmak legnagyobb része mostanra titkosított, ami jó hír a felhasználóknak, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem látnak bele az adathasználatukba azok, akik hozzáférnek a hálózathoz. Ugyanakkor ez nem védi meg őket a hekkelésektől vagy az adatlopásoktól.

A jelentéshez több mint 150 szolgáltatót kérdeztek meg, amelyek 2,1 milliárd internet-előfizetővel rendelkeznek.

Tech adatforgalom hálózat internet netflix Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kasnyik Márton
2018. december 10. 13:01 Tech

Magyarország jövőre lép a pénzügyi XXI. századba, amiben már benne van a világ nagy része

A mosollyal aktivált fizetésnél még nem tartunk, de nagyot ugrik jövőre a magyar fizetési rendszer.

Rigó Anita
2018. november 27. 12:21 Tech

Sok országban gyorsabb a mobilnet, mint a wifi

Magyarországon nem mértek jelentős különbséget a kettő között.

Hajdu Miklós
2018. november 26. 13:28 Tech

Harmadával többet költött az állam kutatásra tavaly, mégsem történt igazi előrelépés

Épp csak sikerült korrigálni a tavalyi visszaesést.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. december 10. 11:49 Állam

A játékokat nem Lappföldről, hanem a szomszédból hozza a Mikulás Magyarországra

Gazdasági jelentőségéhez képest kifejezetten fontos szerepet játszik a globális játékiparban Kelet-Közép-Európa, Magyarország is a húsz legnagyobb exportőr között van.

Kasnyik Márton
2018. december 8. 07:49 Podcast

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.

Jandó Zoltán Wiedemann Tamás
2018. december 7. 06:58 Állam

Nem mehetett volna át a versenyhivatalon a fideszes médiafúzió, ezért lépett a kormány

A GVH egyszer már megtiltotta olyan sajtótermékek egy kézbe kerülését, amiket most a Fidesz-közeli médiaalapítvány szerez meg. A hirdetési piac közel felét ellenőrizheti egyetlen szervezet.