Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 24. 11:09 Élet, Pénz

Dél-Korea Kim Dzsongun segítségével oldaná meg a munkaerőhiányt

Immár harmadjára találkozott idén egymással Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök. Az első történelmi találkozót élőben közvetítették a világ vezető hírcsatornái, a múlt heti vizitről már kevesebb szó esett. Pedig a két Korea szétszakadása óta először látogatott Észak-Koreába egy déli vezető.

Sőt, több mint 150 fős küldöttséggel érkezett Phenjanba Mun Dzsein, köztük rengeteg üzletemberrel. Úgy tűnik, nem zárultak eredménytelenül a tárgyalások, bár konkrétumokról egyelőre nem sikerült megegyezni. Sohn Kyung-shik, a koreai munkaadók szövetségének a vezetője a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy Észak-Korea nagyon akarja a gazdasági együttműködést a déli országrésszel.

„Leginkább ipari beruházásokat szeretne Észak-Korea” – mondta Sohn, aki ott volt az északon tárgyaló delegációban. Ennek az együttműködésnek a legnagyobb akadálya jelenleg az, hogy ENSZ-szankciók vannak érvényben Észak-Koreával szemben.

De nemcsak Phenjan keresi a gazdasági együttműködés lehetőségét. A dél-koreaiak érdeklődését jól jelzi, hogy a delegációban ott volt a Samsung alelnöke, Jay Y. Lee és az LG vezérigazgatója, Koo Kwang-mo is. A két világcég vezetői személyes megbeszéléseket folytattak Észak-Korea miniszterelnök-helyettesével, Ri Ryong Nammal is, aki a gazdasági ügyekért felelős. A Samsung alelnöke a találkozót követően azt mondta, reméli, hogy kialakul a bizalom a két fél között.

Jelenleg szinte semmilyen gazdasági együttműködés nincs a két Korea között.

A 2004-ben létrehozott Keszong ipari parkot 2016-ban leállították, és azóta sem nyitották újra. Az Észak-Korea déli határterületén fekvő ipari parkban fénykorában 800 dél-koreai és 50 ezer északi munkás dolgozott lényegében déli cégek alkalmazottaként. A fizetést azonban Szöul Phenjannak utalta, az északi rezsim pedig feltehetően nem sok pénzt fizetett a munkásoknak, noha éves szinten mintegy 90 millió dollár utaltak a déli vállalatok munkabérre.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap információi szerint hamarosan újranyitják az ipari parkot. (Az ENSZ-szankciókról nem tesz említést a lap). Emellett egy másik fontos projekt is újraindul, a Kumgang hegyi turizmus. A déliek 1998 óta látogathatták a hegyet és a parkot, de csak 2008-ig, amikor egy észak-koreai katona lelőtt egy déli turistát.

Dél-Koreában a munkanélküliségi ráta tavaly 3,7 százalék volt, vagyis a gazdaság igényli a munkaerőt. Az olcsó munkaerő vonzó a déli cégeknek és még csak nyelvi problémákkal sem kell megküzdeni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz dél-korea észak-korea gazdasági együttműködés keszongi ipari park Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.