Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 11. 09:46 Vállalat

Ötven éve nem volt ekkora esélye egy tőzsdei esésnek

Egymás után két nagy pénzügyi csoport is arra figyelmeztetett, hogy hamarosan véget érhet a kilenc és fél éve tartó fellendülés az amerikai tőzsdén. A Goldman Sachs által a medvepiacok (ami a csúcshoz képest legalább 20 százalékos visszaesést jelent) előre jelzéséhez használt mutató 1969 óta nem járt olyan magasan, mint jelenleg.

A mutatószámot olyan tényezők összesítésével készítik el, mint a részvények értékeltsége, a gazdasági növekedés, a munkanélküliség, az infláció és a különböző időtávokra szóló amerikai állampapír-piaci hozamok. Mint a Bloomberg által szemlézett ábrán látszik, a mutató mostanihoz hasonló szintjeit gyakran követték nagy tőzsdei esések.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy most is feltétlenül ez következik. Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető stratégája szerint nem hirtelen nagy esésre kell felkészülni, hanem egy olyan időszakra, amikor sokkal alacsonyabbak lesznek a részvénypiaci hozamok az utóbbi közel tíz évben megszokottnál. A léc meglehetősen magasan van, mert a részvénypiaci rali 2009. márciusi kezdete óta az S&P 500 tőzsdeindex évente 19 százalékkal emelkedett.

Hasonló eredményre jutottak a Citigroupnál is, ahol egy pánik/eufória-modellnek nevezett mérőszámot alkottak egyebek mellett a tőzsdei hírlevelek ajánlásai és a jövőbeli tőzsdei árfolyamokra vonatkozó opciók alapján. Ez a mutató jelenleg olyan magasan áll, mint januárban, amelyet egy jelentősebb, 10 százalék körüli tőzsdei korrekció követett. Hosszabb távon, 1987 óta ez a mérőszám a véletlenszerű gyakorisághoz képest háromszor jobb eredménnyel jósolta meg a részvénypiaci lejtmeneteket.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatért a félelem a tőzsdékre, de ez egy nagyon jó dolog115 százalékkal nőtt egyetlen nap alatt a rettegés, miután hat és fél éve a legnagyobbat zuhantak a tőzsdék. Amitől a brókerek félnek, az az átlagembernek inkább jó.

 

Az év eleji korrekció óta tartó árfolyam-emelkedést olyan tényezők táplálták, mint a négy éve nem látott amerikai gazdasági növekedés, a tőzsdei cégek nyereségének 24 százalékos emelkedése az utóbbi két negyedévben, valamint a saját részvények visszavásárlásának rekordokat döntögető szintje. Ezeknek a tényezőknek a hatása ugyanakkor egyre inkább kifutóban van.

Hasonló véleményt egyébként jó pár magyar szakember is megfogalmazott az utóbbi hetekben. Nagy Dániel, a Hold Alapkezelő intézményi értékesítésért felelős munkatársa az Aegon Prémium Ügyfélklub augusztusi rendezvényén azt mondta: ugyan nem számít a tíz évvel ezelőtti armageddonra, de a bikapiacoknak egy időre befellegzett. Szerinte a kereskedelmi háború valamelyik lépése lehet az utolsó csepp a pohárban. „Amennyiben a múltból szeretnénk analógiát meríteni, úgy nem kizárt, hogy jelenleg az 1998-2001-es időszakhoz hasonló helyzet állhat elő, beleértve a dollár erősödését és a fejlődő piaci gyengélkedés átgyűrűzését a fejlettekre” – fogalmazott Nagy Dániel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aegon Citygroup Goldman Sachs Hold Alapkezelő tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.