Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. február 5. 23:46 Pénz, Vállalat

Visszatért a félelem a tőzsdékre, de ez egy nagyon jó dolog

Akkorát zuhantak hétfőn a részvényindexek az USA-ban, mint amire – legalábbis napon belül – 2011 óta nem volt példa. A Dow Jones ipari átlaga például a pénteki 666 pontos esést hétfőn egy hektikus, 1175 pontos zuhanással folytatta (rövid ideig volt 1500 pontos mínuszban is). Sőt, a zárás utáni kereskedésben még tovább estek az indexek. 

Közben a “félelem indexeként” emlegett VIX*A CBOE VIX azt mutatja, hogy a részvénypiaci befektetők mekkora piacmozgást valószínűsítenek a következő egy hónapban. Ezt a határidős jegyzésekből számítják ki. is kilőtt: néhány hete még rekordalacsony volt (8-9 pont), most viszont majdnem 40 pontig emelkedett. Ez egy nap alatt 115 százalékos emelkedés, ami azt jelenti, hogy sosem emelkedett még ilyen nagyot a rettegést szimbolizáló index ilyen rövid idő alatt. A nagy mértékű VIX-megugrások mindig emlékezetes események idején voltak (Lehman-csőd, USA-leminősítés, flash crash-ek, stb), most szinte váratlanul és igazán megfogható hír nélkül történt hasonló.

A pánikszerű esés miatt nem maradt semmi az egész idei emelkedésből és az amerikai adóreform elfogadása után felpörgött rallyból. De ez nem biztos, hogy baj.

A felfutás az utóbbi hetekben már teljesen irreális volt, és minden szempontból időszerű volt a súlyosan túlvett piacok korrekciója, azaz a zuhanás. Hogy mennyire, azt abból is láthatjuk, hogy két és fél hete “De hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?” címmel írtam cikket a G7-re, mivel a részvénypiacok iránt enyhén érdeklődő átlagemberként sem tűnt indokolhatónak, hogy a tőzsdék minden hírtől, jelzéstől vagy gazdasági adattól függetlenül kizárólag felfelé menjenek, gyorsuló tempóban, másfél éven át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDe hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?Senki nem hisz benne őszintén, mégis egyre gyorsabban emelkednek a tőzsdék a világon mindenhol. Miért?

De akkor mi váltotta ki ezt a mostani ijedelmet? Amellett, hogy a piac extrém módon túlvett volt, de több egyszerű magyarázat is van kéznél:

  • A pénteken közzétett amerikai munkaerőpiaci számokból egyesek azt olvasták ki, hogy gyorsult a bérnövekedés üteme (-» infláció lesz -» Fed-kamatemelés lesz -» esni fognak a részvények).
  • Mától nem Janet Yellen, hanem Jerome Powell a Fed elnöke. Yellen többek között azzal búcsúzott, hogy nem biztos abban, hogy a tőzsdék nincsenek buborékban.
  • Az utóbbi hetekben elvált egymástól az amerikai részvénypiac és kötvénypiac útja (a kötvényeknél ezalatt megtört egy több évtizedes erősödő trend, miközben a részvények ezzel nem törődve hisztérikusan emelkedtek tovább). A részvények ezért valójában csak visszaesnek oda, ahol a kötvények korábban kijelölték a helyüket.
  • Az esés akkor váltott pánikszerűre, amikor a már említett VIX index átlépte a 30 pontot – ekkor automatikus eladási megbízások aktiválódhattak.

De túlzás lenne a pénteki és hétfői zuhanást pániknak vagy összeomlásnak mondani. Inkább csak egy figyelmeztetésről van szó, hogy nem csak egy irányba mehetnek a piacok. Ebből a szempontból inkább jó, hogy a tőzsdei kereskedők visszatérnek a földre, és a valóságtól elszakadt árazások is a normalitás irányába mennek. Ha pedig a piacok az inflációtól félnek, az arra utal, hogy valójában a gazdaság javulását és bérnövekedést várnak, tehát nem recessziót, ami deflációval járna.

Ahhoz viszont még mindig nagyon sokat kellene esnie a tőzsdének, hogy megtörjön a 2009 márciusában kezdődött emelkedő trend. Ha komolyabb, évtizedes időtávon nézzük a folyamatot, még egyértelműbb a helyzet:

Akinek igazán kellemetlen lehet ez az egész, az Donald Trump amerikai elnök, aki beiktatása óta több tucatszor írt arról a Twitterén, hogy az egész részvénypiaci rally kizárólag neki köszönhető. Az esésért egyelőre nem vállalt felelősséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat federal reserve globális makrogazdaság részvénypiac tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.