Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 14. 08:48 Vállalat, Világ

A lisztériafertőzés után a szárazság tizedeli a zöldségfelhozatalt

Nem lehet idén másodszorra is elvetni például a spenótot, a babot és a karfiolt Európa számos országában az aszály miatt. A Zöldség- és Gyümölcstermesztők Európai Szövetsége (PROFEL) az Euractivnak azt mondta, 40 éve nem volt ilyen súlyos a helyzet a kontinensen.

Az adatok szerint az aszállyal leginkább sújtott országok között vagyunk mi is, Franciaország, Belgium, Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország és Lengyelország mellett.

Hogy nincs elég termés, az nem kifejezés. A borsónak és a babnak 20-50 százaléka, azaz akár a fele idén nem érett be. A hagymánál 15-50 százalék között mozog a veszteség. Ami beérett, azt viszont gyakran nem tudják betakarítani, mert elverte a jég vagy elöntötte az árvíz.

A hűtőházak és a konzervüzemek elég nagy bajban vannak, mert nem érkezik be a szükséges mennyiség, de ami bejön, az sem egyenletesen, és erre nem tudnak felkészülni munkaerővel. A költségeket megnöveli a kiszámíthatatlanság, és bár egyelőre a PROFEL nem mondta ki közvetlenül, de nem nehéz kitalálni, hogy a fagyasztott és konzerv készítmények bolti ára is emelkedni fog.

A szárazság elég rosszkor jött a magyar feldolgozóüzemeknek és boltosoknak, hiszen éppen a bajai Greenyard-üzem lisztériafertőzése miatti piaci károkat igyekeznek kezelni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban azt közölte, hogy a magyar boltokból és a lakosságtól 29 ezer tonna fagyasztott zöldséget kell visszahívni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházbanTízmilliárd forintos kárról beszélnek, de ennél jóval súlyosabbá válhat a helyzet.

 

Mivel az árukra általában éves keretszerződéseket kötnek, és a gyártókapacitások le vannak kötve, év közben nem könnyű egy nagy piaci szereplő kiesését kezelni. Különösen akkor, ha az árut egy boltlánc saját márkás csomagolásában szeretné a polcokon látni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ aszály Európa konzerv vetés zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.