Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 10. 12:45 Világ

Erdogan tényleg kinevezte a vejét pénzügyminiszternek

Szintet lépett a dinasztikus uralom Törökországban, ahol az előző hónapban még erősebb elnöki hatalommal újraválasztott Recep Tayyip Erdogan saját vejét jelölte pénzügyminiszternek. Új kormányában várhatóan ez lesz a legfontosabb pozíció. (Sőt, az elnöki vő kedvéért összevonják a korábbi államkincstári és pénzügyi tárcákat, amivel egy még nagyobb csúcsszervet hoztak létre.)

Berat Albayrak 2004-ben vette feleségül Erdogan lányát, Esrát, és onnantól kezdve rakétaként kezdett felfelé ívelni üzleti és politikai karrierje. Albayrak előbb annak az óriási holdingcégnek lett a vezérigazgatója, aminek korábban alacsonyabb szintű munkatársa volt*A Calik Group a bányászattól az energetikán és az építőiparon át a kereskedelemig rengeteg dologgal foglalkozik, és több cikk foglalkozik a korrupciógyanús ügyeikkel a közép-ázsiai diktatúrákban., majd 2015 óta képviselő lett Erdogan pártjában, az előző kormányban pedig már ő volt az energiaügyi miniszter. 

A változások nyomán két, a külföldi befektetők által viszonylag megbízhatónak tartott reformista miniszter, Mehmet Simsek és Naci Agbal is kikerült a kormányból. Őket tartják az utóbbi másfél évtized nagy gazdasági növekedését megalapozó török liberális reformerek utolsó mohikánjainak, akik az utóbbi években féken tartották valamennyire Erdogan különös, a józan paraszti észnek gyakran ellentmondó gazdasági elgondolásait. A török elnök az utóbbi években egyre többet beszélt arról, hogy főleg állami megaprojektekkel érdemes élénkíteni a gazdaságot, az inflációt pedig az alapkamat csökkentésével kell kezelni.

Ezzel egyidejűleg az elnök valóra váltotta a választások előtti ígéretét, és egy elnöki rendelettel az eddiginél szorosabb irányítás alá vonta a török jegybankot. A rendelet szerint a jövőben a török elnök nevezheti ki a monetáris bizottság tagjait, tehát sem a kormánynak, sem a jegybankelnöknek nem lesz beleszólása ebbe. Ez várhatóan megnyitja az utat azelőtt, hogy Erdogan a saját akaratát képviselő tagokat küldjön a török monetáris tanácsba.

A két lépés nyomán újra rekordmélység közelébe szakadt a líra árfolyama a dollárral és az euróval szemben.

 

Az éves infláció Törökországban jelenleg 15,4 százaléknál tart, aminek oka jelentős mértékben a líra gyengülése és a gazdaság túlfűtöttsége. Erdogan a kampányban és azóta is arról beszélt, hogy ő a “kamatok ellensége”, ezért a most 17,75 százalékos jegybanki alapkamat letörését tartja fő feladatának. A baj ezzel főleg az, hogy hiába nő a török gazdaság még mindig nagyon gyorsan, ennek hajtóereje főleg a lakosság, a cégek és az állam nagy ütemű hitelfelvétele.

A mostani helyzet ezért nem tartható fenn sokáig: ha nem állítják meg a líra zuhanását, és nem tartóztatják fel az inflációt, akkor fel kell készülni a csődhullámra és a kemény földet érésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ líra recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.