Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 27. 14:46 Világ

Már az sem biztos a széteső Venezuelában, hogy az állami olajcég fizetni tudja az adósságait

Egyre több jel utal arra, hogy Venezuela rövid időn belül csődbe megy. Az országnak és az állami tulajdonú olajtársaságnak, a PDVSA-nak pénteken és a jövő héten összesen több mint kétmilliárd dollárt kell visszafizetnie, és nem biztos, hogy képes erre.

Az állami olajvállalat októberben eddig hét alkalommal nem fizette ki határidőre a kötvényei hozamát, összesen 586 millió dollárt. Bár néhány napja egy makrogazdasági kutatóintézet azt állította, hogy a PDVSA kifizette elmaradásai egy részét, és a péntekre esedékes egymilliárd dollár kifizetését is elfogadta. A CNBC szerint azonban csütörtökig nem erősítette meg a PDVSA a kifizetést, ami szokatlannak számít, és a CNBC-nek több kötvénytulajdonos is azt mondta, hogy nem kaptak semmilyen pénzt a cégtől.

Egy amerikai befektetési bank vezetője azt mondta a Bloombergnek, hogy hívogatja a PDVSA-t, állami szerveket, elszámolóházakat, de semmilyen információt nem kap arról, hogy várható-e kifizetés. “Ha ezt nem tudják kifizetni, akkor semmit sem fognak tudni” – mondta a CNBC-nek Russ Dallen, egy venezuelai befektetési bank vezetője. Ha a PDVSA csak egy nappal is késik a kifizetéssel, a befektetők azonnali hatállyal követelhetik az állami olajvállalat szinte összes adósságának kifizetését.

A befektetők aggodalmát növeli az a meglepő döntés, hogy az ország pénzügyminiszterét, Ramon Lobót nevezték ki a jegybank élére. Mivel a helyére nem neveztek ki senkit, ez a Reuters szerint azt jelenti, hogy Lobo egyszerre tölti be a két pozíciót. Ezzel alapjaiban változhat meg az ország pénzpiacokhoz való hozzáférése, ugyanis a jegybank politikai függetlensége alapvető követelmény a világban. Ugyanis így elég gyorsan elértéktelenedne a befektetők pénze, ha a kormány nekiállna pénzt nyomtatni.

A PDVSA-hoz közel álló források a Reutersnek azt mondták, hogy a kormány és a cég képviselői folyamatosan kapcsolatban állnak. Szerintük a kormány egyre nagyobb nyomást helyez a cégre, hogy ne fizessenek. Pedig eddig a venezuelai kormánynál az adósságcsökkentés élvezett elsőbbséget még az importtal szemben is, amely emiatt 80 százalékkal esett vissza öt év alatt.

A befektetők szerint valószínű, hogy az állam előbb-utóbb csődbe fog jutni, és ha a PDVSA nem fog fizetni a következő héten, akkor ez viszonylag hamar bekövetkezhet. Az állam adósságának csökkentése miatt kiadott kötvények hozamai öt év alatt 11 százalékról 35 százalékra nőttek (tehát ennyi hozamot fizet arra a venezuelai állam, hogy adósságait finanszírozzák). Eközben valutatartalékai 15 év után először 10 milliárd dollár alá csökkentek.

 


A venezuelai gazdasági válság egyik fő kiváltó oka az olajár világpiaci esése. A gazdaság ki van szolgáltatva az olajtermelésnek: az ország exportjának 95 százalékát az olajipar adja, a GDP 50 százalékát pedig az olajexport. A gazdasági nehézségek humanitárius válságot idéztek elő, a GDP három év alatt 35 százalékot zuhant, az infláció az IMF becslése szerint 2300 százaléknál is több lesz jövőre. Az országban kitört tüntetéseknek több mint száz halálos áldozata van, a gyilkossági ráta hússzorosa az Egyesült Államokénak. A lakosság 75 százaléka átlagosan 9 kilogrammot fogyott az élelmiszerhiány miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ államcsőd PDVSA Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.