Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

Egyre ambiciózusabb várakozásai vannak Orbán Viktor miniszterelnöknek a következő évek hazai gazdasági növekedésével kapcsolatban. Az előrejelzések visszafogottabbak, bár az ideinél rendre jobb teljesítményre számítanak.

Mi történt? Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában bemutatta a gazdasági tervét. 

  • A gazdasági semlegesség politikájának első és talán legfontosabb eleme, hogy nekünk a 3 és a 6 százalék közötti gazdasági növekedési tartományban kell hosszabb távon is helyet foglalnunk – mondta.
  • Jövőre a 3 és 6 százalék közötti növekedési sávba már be tudunk lépni szerinte, ott tudunk maradni 26-ban, és utána meg tudjuk célozni a sáv fölső szintjét is.

Tágabb kontextus: Kötcsén szeptember elején Orbán még 3-5 százalékos növekedési sávot lőtt be a következő évekre, most már 6 százalékban határozta meg a sáv tetejét. A következő évekre vonatkozó előrejelzések felső vége eközben 4 százalék körül alakul.

Miért fontos ez? A magyar gazdaság idei és jövőre várható teljesítménye vállalatok ezreinek és emberek millióinak anyagi helyzetét határozza meg. 

  • Most ezen kívül azért is érdekesek a gazdasági kilátások, mert a 2026-os választások előtt az elmúlt 14 évben megszokotthoz képest kifejezetten szoros a verseny a hazai politikában, és a gazdasági helyzet a kormány választások előtti mozgásterét és a választói magatartást is jelentősen befolyásolja.

Felülnézet: a magyar állami és nemzetközi intézmények, kutatóintézetek és agytrösztök 2025-re vonatkozó előrejelzésének átlaga 3,4 százalék, tehát az elemzői konszenzus Orbánhoz hasonlóan 3 százalék feletti növekedésre számít jövőre.

  • 2026-ra vonatkozóan kevés előrejelzés van egyelőre: a Századvég hétfőn közzétett előrejelzése 3,2 százalékos, a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche – Wiiw) júliusi előrejelzése pedig 2,9 százalékos növekedéssel számol Magyarországon.
 

Igen, de: 2026-re még a Magyar Nemzeti Banknak van előrejelzése, ezt kedden az idénre és 2025-re vonatkozó előrejelzéssel egyetemben módosították

  • A jegybank jövőre 3,5-4,5 helyett már csak 2,7-3,7 százalékos növekedéssel számol, 2026-ra viszont 3-4 helyett kicsit nagyobb, 3,5-4,5 százalékos növekedést vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátásokInkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés gdp növekedés Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 21. 13:47 Adat

Grafikonon, hogyan áradt a Duna Budapestnél

Az vízügyi főigazgatóság adatai szerint reggel már csökkent a vízállás: nyolc órakor három centiméterrel volt alacsonyabb, mint három órával korábban.

Kabos Eszter
2024. szeptember 20. 14:32 Adat

Sokat drágult a korábban hatósági áras tej, de mennyit keresnek rajta a boltok?

A kormány felrótta a hirtelen áremelést a kötelező akciók megszüntetése után, ezért megnéztük, hogyan alakult két, eltérően szabályozott tej árrése.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 24. 17:14 Világ

Egykor a Közel-Kelet Svájca volt a most totális háború szélére sodródott Libanon

Miközben egyre többen halnak meg, megy a diplomáciai nagyüzem, hogy az izraeli-libanoni konfliktusból ne legyen amerikai-iráni.