Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar politizál, ezért a politikai tér szabályai vonatkoznak rá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint – idézi a tárcavezetőt a Portfolio. Ez a legújabb kommunikációs fordulata a magyar kormány és a kiskereskedelmi lánc között tavasz óta egyre jobban elmérgesedő vitának.

Felülnézet: a Spar anyavállalata – más boltláncokhoz hasonlóan – az uniós szabályokkal ellentétesnek, diszkriminatívnak tartja a 2020-ban bevezetett, multi szereplőkre célzott, árbevétel-alapú és egyre növekvő mértékű különadót, illetve az árstopot is, amíg az érvényben volt. Értékelése szerint ezek működésének veszteségbe fordulásában is fontos szerepet játszottak.

Számokban: a Spar Magyarország 2021-ben 664 milliárd forint bevétel mellett még 5,4 milliárdos üzemi nyereséget ért el, 2022-ben viszont 766 milliárdos forgalom mellett már 10,9 milliárd forint, 2023-ban pedig 883 milliárdos forgalom mellett 12 milliárd forint volt a vesztesége.

Tágabb kontextus: az anyavállalat – másokkal együtt – az Európai Bizottságnál többször tett panaszt, de az ügy márciusban lépett szintet, amikor Hans Reisch, a csoport osztrák vezetője több lapnak (itt és itt) arról beszélt, hogy Orbán Viktorhoz közeli körökből próbálták részben felvásárolni a magyar egységet, és ennek megnehezítésére átalakították a cégszerkezetet.

  • Innen eredezteti többek között Nagy Márton is a cég politikai aktivitását (vitatható módon).

Mit mondanak ők? A felvásárlási hírt a magyar fél cáfolta, Orbán Viktor az azt szemléző magyar lapok ellen pereket indított, amelyeket első fokon elvesztett. (Az Economx ellen már másodfokon is.)

  • A kormány tagjai (Lázár János, majd Nagy Márton) jó ideje beszélnek a Spar ügyéről politikai összefüggésben is. A két vonal már összefolyik, nem mindig a szakmai érvek (például a szabályok uniós megfelelősége) kerülnek előtérbe, a Spart gyakran túlárazónak, árdrágítónak vagy a magyar fogyasztókkal szemben tiszteletlennek nevezik.

Mi következik? A Spar Magyarország perelt, miután 2023-ban megbüntették, mert egy árstopos termékből nem tartotta az előírt mennyiséget. A Szegedi Törvényszék kérte az Európai Bíróság ítéletét, amely a minap az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a magyar árstopszabályt. Így a pert várhatóan a Spar nyeri, és a többi hasonló eljárást is elbukhatja az állam.

  • A Gazdasági Versenyhivatal utóvizsgálatot indított, amelyben azt fogják megnézni, hogy a Spar korábbi vállalásait teljesítette-e, a büntetési tétel több százmillió forint is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat árstop kiskereskedelem kormány különadó nagy márton Spar vita Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.