Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 29. 11:10 Élet

Körbeépítjük a Balatont, aztán csodálkozunk, ha gond van a víz mennyiségével vagy minőségével

93 centiméterre csökkent a Balaton átlagos vízszintje, noha a nyár kezdetén még a 120 centiméteres szabályozási szint körüli vízállás miatt a tó ki is önthetett a medréből, emlékeztet a Portfolio. Tavaly év végétől idén áprilisig a tó vizéből folyamatosan le is kellett engedni a Sió-zsilipen keresztül, ami jól mutatja a szélsőséges időjárási változásokat.

Előzmények: a mostani felső szabályozási szint korábban rendkívül magasnak számított volna, ám a 2000-2003 közötti aszályos időszakot követően két lépcsőben 100 centiméterről 120-ra növekedett a határ az elmúlt két évtizedben annak reményében, hogy a száraz időszakokban alábbhagyó vízpótlás és többletpárolgás nyomán sem süllyed túl alacsonyra a vízállás.

Miért fontos ez? A magas vízállás együtt járt a jó vízminőség képzetével, ám az összefüggés korántsem ilyen egyszerű az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport eredményei szerint. Az ökológiai szempontokon túl mindenesetre a turizmus és a vízi sportok – például a vitorlázás – tekintetében sem közömbös a balatoni vízállás alakulása.

Alulnézet: a Balaton partvonala mentén jelentős beépítések történtek különösen a szocializmus időszakában, ám a rendszerváltás után is folytatódott a tendencia, gyakran szabályozatlanul, amire a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet és Környezetföldrajzi Tanszékének kutatása mutat rá.

  • Máig tart az erdővel, nádassal borított területek beépítése a tó körül, gyakran kormányközeli körökhöz kötődő beruházások révén. Az építkezésekkel azonban csökken a tó öntisztuló képessége, romlik a nádasok minősége, és az érintett területek rehabilitálása szinte lehetetlen vállalkozás.

Mi várható? Akár 10-15 éven belül is csorba eshet a Balaton turisztikai vonzerején, ha fennmaradnak a mostani folyamatok. A vízszint szabályozását alacsonyabb átlaggal és nagyobb változások tűrésével kellene megoldani, ugyanis az éghajlatváltozás miatt jelentősen ingadozó vízállására kell felkészülni – erre mutatnak rá az idei tapasztalatok is.

  • A vízszint és turizmus összefüggése nem ismert, úgy tűnik, nem kapcsolódnak egymáshoz. A nyolcvanas-kilencvenes években azonban bebizonyosodott, hogy a vízminőségre érzékenyek a fürdőzők, aminek leromlását követően visszaesett a turisták száma. A vízminőséget nemcsak a tavat, hanem a vízgyűjtőjét érintő folyamatok is meghatározzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégyszerezés Zánkán, 70 százalék Siófokon – így nőttek az ingatlanárak a Balaton körülMegnéztük a több mint félszáz Balaton-parti települést, hogyan változtak a hivatalos adatok szerint a négyzetméterárak 2018 és 2021 között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsugorodó falvakat rohantak le a beköltözők a Balaton körülEgyes településeken ötödével nőtt a lakosság száma tavaly. Az ingatlanpiac már tavasszal úgy pörgött, mint a budapesti az árrobbanás legerősebb éveiben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem használnák Forma 1-re a 75 milliárdért épített balatoni Forma 1-es pályát, és nem ez az egyetlen furcsaságKét belize-i cég, százmilliós adótartozásokban érintett izraeli-magyar pilóta és a lélegeztetőgépes üzlet egyik főszereplője áll a rejtélyes beruházás mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Balaton klímaváltozás vízállás vízminőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Fontos

Holtzer Péter
2024. október 19. 06:04 Podcast

Már azt sem tudjuk pontosan, hogy hány gyerek jár a magyar iskolákba

Egyre kevesebbet tudunk a közoktatásról, pedig szakpolitikai elemzések nélkül át sem lehet gondolni, hogy mit kellene hosszú távon csinálni.

Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Idén már több mint 31 százalékkal drágult a nemesfém, és könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek.

Mészáros R. Tamás
2024. október 18. 05:14 Világ

Orbán azoktól várja a világrendszerváltást, akiknek ez nem áll érdekében

A feltörekvő országok üzleti elitje a gazdasági világrend leváltása helyett annak fenntartásán munkálkodik, és igazából így tesz a magyar kormány is.