Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 14. 12:55 Adat, Vállalat

A visszavont engedély ellenére nem vett vissza a gödi akkugyár a friss adatok szerint

Leginkább a villamos berendezés gyártásában esett vissza az ipari termelés júniusban, ami rossz hír, mert az akkumulátorgyártást is magába foglaló ágazat egyre fontosabb része a magyar gazdaságnak.

  • Az egy év alatt bekövetkező 23 százalékos visszaesés nagyon jelentős, de rövidebb bázisú adatok szerint aligha volt gyakorlati hatása annak, hogy felfüggesztették a Samsung gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

Előzmények: áprilisban ideiglenesen hatálytalanította a gödi Samsung SDI Zrt. környezethasználati engedélyét a Budapest Környéki Törvényszék a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület keresete alapján. A végzés következtében az illetékes hatóságnak le kellett volna állítani a gyártást a szervezet szerint.

  • A Pest Vármegyei Kormányhivatal a gyár működésének felfüggesztése helyett csak azon tevékenységek korlátozását látta indokoltnak, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. A Samsung korábban is ezen engedély nélkül működtette az üzemet, hiszen csak a gyár megnyitása után évekkel, 2023-ban kötelezték annak megszerzésére.

Számokban: ahhoz képest, hogy az engedélyben szereplő 115 MWth-s hőtermelés helyett a kormányhivatali jogértelmezés szerint legfeljebb 50 MWth hőteljesítménnyel működhetnek a Samsung kazánjai – vagyis a korábban engedélyezett hő kevesebb mint felét termelheti az üzem –, havi alapon az alág júniusi termelési adata nem alakult rosszul.

  • Mint az alábbi (a termelést fix bázison mutató) grafikonon látható, az április majdnem a mélypontja volt az alágazat kibocsátásának, ehhez képest nem jöhetett volna felpattanás júniusban durva gödi termelési korlátozás mellett.
  • Három akkugyár termel ugyanis jelenleg Magyarországon, ezek a gödi Samsung és az SK komáromi, illetve iváncsai üzemei. Az SK helyzetéről mostanában nem sok jót hallani, Iváncsán még el sem kezdődött az érdemi munka, a vállalat tehát aligha léphetett a Samsung helyébe, ha ott a felfüggesztett engedély miatt jelentősen visszaesett volna a termelés.

Alulnézet: ez egybevág Csárdi Antal LMP-s parlamenti képviselő meglátásával, aki szerint változatlan műszakszámmal megy a termelés a Samsung SDI gyárában. Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője szintén nem tudott pár napja érdemi termeléskorlátozásról.

  • Hivatalos információ azonban nem volt erről, ezért érdekes az akkumulátorgyártást magában foglaló alágazat májusi és júniusi termelési adata.

Tágabb kontextus: reménysugár a Portfolio szerint, hogy hosszú lejtmenet után júniusban az egy hónappal korábbihoz képest növekedett az alág termelési indexe, és az még mindig közel harmadával magasabb, mint 2021-ben volt. A kilátásokat azonban árnyalják az elektromos autók európai piacáról érkező közelmúltbeli rossz hírek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnakKomoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy kár, hogy nem Kínába szállítanak a magyar akkugyárakNoha az autópiac egésze gyengélkedik, az elektromos autók iránt egyre nő a kereslet Kínában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat akkumulátorgyártás akkumulátoripar ipari termelés samsung sdi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.