Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

A héten kétszer is nyári csúcsot ért el a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése. Először hétfőn, majd kedden is este háromnegyed nyolc és nyolc óra között mért rekordterhelést a rendszerirányító. A napi fogyasztás is kiugróan magas volt.

  • A terhelés mindig azt mutatja meg, hogy egy adott pillanatban mennyi villamosenergiát táplálnak be a rendszerbe. A Mavir ezt jellemzően negyedórás etapokban méri, és ez dőlt meg hétfőn, illetve kedden is. A második keddi rekord 7036 megawatt volt.
  • A rendszerirányító erről azt írta, hogy a 16-án mért csúcs értéke már összemérhető a mindenkori éves rekorddal is, amely 7441 megawatt volt az idén januárban. Télen hagyományosan több áramot használunk a fűtés miatt, ám az enyhe telek és egyre melegebb nyarak miatt a két évszak fogyasztása közötti különbség egyre kisebb*Ha az elektromos fűtés jelentősége nő a jövőben, az hozhat változást ebben a trendben, és megállhat a nyári és téli fogyasztás közeledése..
  • A napi felhasználás is rekordközeli volt a hét elején*A terhelési adatokból viszonylag egyszerűen lehet tényleges napi fogyasztást is számolni.. Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában volt magasabb a fogyasztás. A nyári csúcsok mindig a hőhullámokhoz kötődnek, ilyenkor meghatározóbb ugyanis a légkondik fogyasztása.
  • Ezek a csúcsok azonban a téli rekordoktól így is jelentősen, nagyjából 10 százalékkal elmaradnak. A legalacsonyabb fogyasztást hozó napoknál azonban akár 60-70 százalékkal is több lehet most az igény. A legkevesebb áramot hagyományosan a tavaszi ünnepnapokon, húsvétkor, pünkösdkor és a május 1-jei hétvégén használjuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt még ilyen durva hőhullám MagyarországonVolt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat spórolhat az ország, ha jókor kapcsoljuk be a mosógépetHárom háztartási eszköz okosabb működtetése révén közel 270 milliárd forinttal maradt volna gazdagabb az ország tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküleEgyszerű trükkökkel lényegesen hatékonyabbá tehetők az energiatakarékossági programok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áramfogyasztás hőhullám hőség kánikula villamosenergia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.