Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

A lakosság pénzügyi helyzetértékeléséről szóló negyedéves felmérésének friss eredményeit is bemutatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a csütörtökön közzétett friss Inflációs jelentésében.

  • A válaszadók majdnem fele (45 százalék) már úgy ítéli meg, hogy nagyjából hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve, csaknem ötödük (17 százalék) pedig jobbnak értékeli a helyzetét.
  • Ehhez hasonló arányban látják úgy a megkérdezettek, hogy egy év múlva jobb vagy hasonló lesz a pénzügyi helyzetük mint most, bár az optimisták aránya itt kicsit már magasabb (21 százalék).
 

Előzmények: 2022 második felében a megkérdezettek*Az online felmérés alapegysége egy háztartás, a minta a háztartásfő nemére, korára, iskolai végzettségére és a háztartás régiójára reprezentatív. Az eredetileg
1000 munkaképes korú főkeresővel rendelkező háztartásból álló minta a felmérés negyedik alkalmától, 2022 harmadik negyedévétől, 300 nyugdíjaskorú háztartással egészült ki.
közel 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rosszabb helyzetben van, mint egy éve, 2024 elejére ez az arány 38 százalékra esett.

  • 2024 elején volt az egyik legmagasabb a jövőt pozitívan megítélők aránya (és a legalacsonyabb a pesszimistáké) a felmérés kezdete óta. Csak 2022 januárjában, a családi adóvisszatérítések bejelentése után mért ennél jobb arányokat az MNB.

Felülnézet: a javulást nagyrészt az okozza, hogy jelentősen nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a reálbérek növekedésére számítanak.

  • 2022 júliusához képest főleg a legjobban kereső háztartások optimizmusa nőtt, de minden jövedelmi szinten nagyobb most az optimizmus a felmérés szerint.
 

Igen, de: azok a háztartások, ahol a főkereső nyugdíjas, pesszimistábbak a munkaképes korúaknál, bár a tendenciák náluk is alapvetően pozitívan alakulnak.

Tágabb kontextus: a felmérésben a lakossági megtakarítási tervekre is rákérdeztek. Ebből az derült ki, hogy a többség nem tervez a jelenleginél jelentősen többet (vagy kevesebbet) megtakarítani.

  • Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után. A felmérés szerint ezeket a kamatjövedelmeket a megkérdezettek körülbelül kétharmada újra be akarja fektetni.

Miért fontos ez? A kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását idén. A felmérésből kiderül, hogy ehhez a kamatjövedelmek nem fognak nagyon hozzájárulni, viszont a lakosság növekvő optimizmusa már azt vetíti előre, hogy bátrabban fognak költeni.

Mi várható? Bár az elmúlt időszakban voltak arra utaló jelek, hogy a várakozásoknál gyorsabban javul itthon a fogyasztói hangulat, és a jegybank felmérése is erre utal, a trend még nem teljesen egyértelmű, áprilisban például visszaesett a boltok forgalma márciushoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogjaA gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képestEgyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet fogyasztás megtakarítás mnb Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.