Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 16:29 Adat

Kevés férfi tanít Magyarországon, de ez nem csak a bérezés miatt alakul így

„Remélem, hogy egyre több férfiember találja vonzónak a pedagóguspályát” – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a tanárok fizetésemelésével kapcsolatos várakozásait illetően. A tanárok között valóban kisebb a férfiak aránya, ami nem magyarországi sajátosság, de az alulreprezentáltságuk mértéke viszonylag magas.

Számokban: az alapfokú intézményrendszerben négy, a középfokú oktatás szintjén 31 százalék volt férfi tanítók illetve tanárok aránya 2021-ben az OECD statisztikái szerint. Az uniós átlag ezzel szemben rendre 15, illetve 37 százalék, míg az OECD-tagállamok körében 18, illetve 38 százalék.

  • A férfiak aránya stabilan alakult a magyarországi pedagógusok körében 2013 és 2021 között az elmúlt évtized pedagógus-béremelései, illetve a tanári fizetések elértéktelenedése ellenére – kérdés, mennyiben kötődik a bérszínvonalhoz a nemi összetétel a tanári pályán.

Háttér: egyrészt kulturális tényezők miatt dönt viszonylag kevés férfi a pedagógus-hivatás mellett, a nemeket és a tanítói pályát érintő sztereotípiák is erősítik a férfiak és nők arányai közötti kiegyensúlyozatlanságot.

  • Ezt a szakmán belüli különbségek is alátámasztják: a természettudományos és a matematika szakos tanárok körében viszonylag sok a férfi, és a magasabb képzési szinteken is nagyobb az arányuk, ami a fenti ábrákból is kiderül.
  • Azonban fizetések sem közömbösek a nemi megoszlás szempontjából, általános jelenség a fejlett országokban, hogy a tanárok fizetései jócskán elmaradnak attól a bérszínvonaltól, amivel más felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök kecsegtetnek a férfiak körében, míg e különbségek a nőkre nézve kevésbé élesek.

Miért fontos ez? A miniszterelnök a nemek közötti 50-50 százalékos egyensúly „visszaállását” szeretné néhány éven belül elérni a pedagógusok körében – kérdés, hogy mikor volt erre példa utoljára –, véleménye szerint mindkét nemre szükség van a gyermekek nevelésében.

  • Egyelőre kevés bizonyíték van arra nézve, hogy a tanári karok nemi összetétele befolyásolná a diákok teljesítményét az OECD elemzése szerint, de az egyenlőbb arányok kedvezően hathatnak a tanulók identitásformálására és a sztereotípiákkal szembeni kritikus gondolkodásmód kialakulására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat férfiak Orbán Viktor tanár tanárbérek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.