Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 5. 09:05 Adat, Pénz

Éledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben volt

A decemberi és januári adatok alapján elkezdődött a fellendülés a tavaly sok szempontból mélypontra jutó magyar ingatlanpiacon, azonban a várakozások szerint az idei év még messze elmaradhat attól, amihez 2022 előtt szokhattunk.

Mi történt? Több napokban megjelent adatközlés is arról árulkodik, hogy a tavaly gyengélkedő magyar ingatlanpiac az év elején a fellendülés jeleit mutatja.

  • 22 százalékkal nőtt országosan a használt ingatlanok iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest január első napjaiban, a budapesti lakóingatlanoknál pedig 37 százalékos emelkedést regisztrált a keresletben az Ingatlan.com.
  • A 2022. decemberinél 21 százalékkal erősebb forgalommal zárt az ingatlanpiac 2023 utolsó hónapjában. A Duna House által becsült 7813 tranzakcióval a december – ami a leggyengébb hónapok között szokott lenni – a harmadik legerősebb hónap volt az évben.
  • A Credipass becslése szerint pedig 67 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott decemberben, ami 63 százalékos éves erősödést jelent.

 

Tágabb kontextus: az év végi és az év eleji keresletnövekedést is jelentős részben a lakástámogatási rendszer változásai okozták. Az év végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot.

  • Az ingatlanhiteleknél jelentős kamatcsökkenésekkel indult az év, a csokos hitelek esetében vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti kamattal nyújtanak hitelt, a többi lakáshitelnél pedig a 7,3 százalékos önkéntes kamatplafon alatti kamatok is megjelentek a money.hu összeállítása alapján.

Felülnézet: A Duna House 2023-ra 91 ezer tranzakciót becsült, ennél alacsonyabb éves forgalom az ingatlanközvetítő vállalat saját becslése és a KSH adatai szerint is 2013-ban volt legutoljára.

Mi várható? Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új támogatások bevezetése utáni hónapok fellendülését követően „utazósebességet” vesz fel a lakáspiaci forgalom, ami éves alapon erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől.

  • Idénre a Duna House 110-130 ezer adásvételt vár, ami szintén messze elmarad a 2021-es szinttől, de valamivel még a 2020-as forgalmat is alulmúlja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletre keltheti a magyar lakáspiacot az állampapírokból távozó pénzEzermilliárdok indulhatnak el az állampapírokból, így minden bizonnyal lezárul az a nihil, ami az elmúlt években kialakult a magyar lakóingatlan-piacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz csok csok plusz falusi csok ingatlan ingatlanpiac lakástámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.