Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 20. 17:55 Adat

Már nem uniós rekorder a magyar infláció, és ez így maradhat jövőre is

Bár az előrejelzések szerint az uniós mezőnyben magas marad az infláció Magyarországon jövőre is, de már nem a magyar infláció lesz az EU-s rekorder, ahogy idén.

Mi történt? Novemberben már nem Magyarországon volt a legmagasabb az éves alapon mért infláció az Európai Unióban, ugyanis amíg októberben még 0,1 százalékponttal nagyobb volt a magyar infláció a csehországinál, novemberben már gyorsabb volt Csehországban a drágulás tempója.

  • Az uniós átlag 3,1 százalékra csökkent az októberi átlagos éves alapú 3,6 százalékról.
  • A legalacsonyabb rátát Belgiumban (-0,8 százalék), Dániában (0,3 százalék) és Olaszországban (0,6 százalék) mérték. A legnagyobb infláció Csehországban (8 százalék), Magyarországon (7,7 százalék), Szlovákiában és Romániában (egyaránt 6,9 százalék) volt.
 

Felülnézet: az idei éve egészében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság EU-tagállamokra vonatkozó előrejelzése alapján is Magyarországon lesz a legmagasabb az infláció.

  • Ugyanakkor jövőre az OECD szerint Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában, a bizottság szerint Romániában és Lengyelországban is magasabb lesz az infláció, mint Magyarországon.
 

Számokban: az Európai Bizottság novemberi előrejelzése szerint idén 17,2, jövőre 5,2 százalék lesz az infláció Magyarországon, az OECD szerint 17,5 és 4,6 százalék.

Alulnézet: a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésének indoklásával egy időben közzétette az új előrejelzését is: eszerint a korábbihoz képest jövőre kisebb gazdasági növekedésre és kisebb inflációra számít a jegybank. 

  • 2024-ben e szerint az infláció 4 és 5,5 százalék között alakulhat, és csak 2025-ben érhet vissza a jegybanki célnak számító 3 százalék közelébe (az előrejelzés 2,5-3,5 százalék).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés európai bizottság infláció oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.