Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 17. 13:04 Közélet

Magyarország adottságai alapján akár 16-szor ambiciózusabbak is lehetnének a kormány szélenergiás tervei

Körvonalazódnak a szélerőművek telepítésének egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati tervek, de egy friss tanulmány szerint az eddig megismert irányhoz képest jóval nagyobb potenciál lenne a hazai szélenergia kiaknázásában.

Mi történt? A kormány jelentősen egyszerűsíti a szélkerekek telepítésének szabályozását. Az Energiaügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint előkészületben van egy jogszabály-módosítás, amely alapján:

  • 700 méterre csökkenne a jelenlegi 12 kilométerről az a távolság, amely belül lakott területek körül nem épülhetne szélerőmű.
  • Hatályon kívül kerülnek a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozások.
  • Könnyített térségeket jelölhetne ki a kormány ott, ahol a szél energiaintenzitása 150 méteres magasságban meghaladja a négyzetméterenkénti 500 wattot.
  • Ezekre legfeljebb 50 napos ügyintézésű határidejű gyorsított engedélyezés vonatkozna.

Előzmények: a kormány 2016-ban nagyon szigorú szabályozással ellehetetlenítette a szélenergia hazai fejlesztését. A 2022-ben elfogadott uniós helyreállítási tervben viszont vállalta a szabályozás lazítását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter november végén elmondta, hogy:

  • 2029 előtt nem várhatóak új szélerőmű-kapacitások a hálózati csatlakozások szűkössége miatt.
  • Az állam nem akarja pénzzel támogatni ezeket a beruházásokat.
  • 1-1,5 gigawatt: a minisztérium szerint ennyi új kapacitást lehetne üzletileg megtérülő módon működtetni az országban.

Kékkel a legkisebb, vörössel a legnagyobb szélenergia-potenciálú területek. Forrás: REKK

Igen, de: a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) friss kutatása szerint (amelynek összefoglalója a Másfélfok.hu-n olvasható):

  • ha csak a technológiai korlátokat nézzük, akár 100 gigawattnyi kapacitás telepítése is lehetséges lenne itthon, de ha a gazdaságosság is szempont, 16 gigawatt telepítése elképzelhető, ami még mindig többszöröse a kormányzati tervekben szereplő kapacitásnak.
  • Ahogy a fenti térképen is látszik, az északnyugati országrészben van a legnagyobb potenciál, de a középső és keleti országrészekben is vannak kedvező területek (a vörössel és sárgával jelölt részeken lehet gazdaságosan szélerőműveket működtetni).
  • Már 2026-ban be tudnának lépni a piacra az új szélerőművek.
  • A hálózati csatlakozással kapcsolatos aggodalmak pedig alaptalanok, mert a szeles és napelemes termelés jól kiegészíti egymást, és földrajzilag is máshova koncentrálódnak ezek az erőművek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg jöhetnek a szélerőművek, mégse lesz külön törvény vendégmunkásokra - a kormányinfó legfontosabb bejelentéseiA kormány arra számít, hogy akár már az októberi inflációs adat is egyszámjegyű lehet. Összeszedtük és elmagyaráztuk a kormányinfó legfontosabb bejelentéseit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítésétAz Európai Bizottság Magyar- és Lengyelországra is rákényszeríti a szárazföldi szélerőművek telepítésének ismételt lehetővé tételét. Az adatok azt mutatják, hogy a tiltás eddig sem volt indokolt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Energiaügyi Minisztérium szélenergia szélerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.