Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 12. 12:35 Közélet, Világ

Sokáig kell még határátkelőket építenie Magyarországnak Románia felé, ha Ausztrián múlik

Ausztria lazítana mereven elutasító álláspontján, és megkönnyítené a repülőgéppel érkező román és bolgár állampolgárok belépését az országba. A döntés egy fontos lépés lehet abba az irányba, hogy Románia és Bulgária a schengeni övezet tagjává válhasson – de az osztrákoknak feltételeik is vannak.

Háttér: Komoly áttörésként könyveli el Románia az ígéretet, melynek értelmében a román és bolgár állampolgárok – amennyiben repülőgéppel érkeznek – útlevél nélkül léphetnek Ausztria területére.

  • Ausztria eddig blokkolta az EU-tag Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe, azzal az indokkal, hogy annak jobbá, nem nagyobbá kell válnia.
  • A most belengetett könnyítés nem teljes jogú tagsággal járna, mert az nem vonatkozik a szárazföldön érkezőkre, ott továbbra is fenntartják az ellenőrzés jogát.

Igen, de a döntés leginkább attól függ, hogy az EU elfogadja-e Ausztria feltételeit, melyek a következők:

  • Háromszoros létszámnövelés az európai határőrség (Frontex) bolgár kontingensénél, valamint pénzügyi támogatás az Európai Bizottságtól a határvédelmi infrastruktúra kialakításához/fejlesztéséhez.
  • A megfigyelőrendszerek fejlesztése a román és bolgár, valamint a magyar és román határon. 
  • Osztrák tanácsadók bevonása a román és bolgár reptereken a hivatalos iratokkal kapcsolatos ügyekben.
  • Románia és Bulgária is vállalja, hogy befogad Afganisztánból és Szíriából érkező menedékkérőket.

Tágabb kontextus: az osztrákok folyamatos vétózása a két ország schengeni státusza ellen rávilágít arra, hogy egyre több országnak okoz problémát az illegális migráció.

  • A schengeni övezetről szóló megállapodás értelmében a tagországok saját hatáskörben visszaállíthatják a határellenőrzést. Ezzel az elmúlt nyolc évben egyre több ország élt: Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Dánia is szigorított.

Számokban: 2023 első 10 hónapjában az EU több mint 331 ezer illegális határátlépést regisztrált, ez 2015 óta a legmagasabb adat.

Felülnézet: a határellenőrzések visszaállítása magával hozza a kérdést, hogy temetni kell-e a schengeni övezeten belüli szabad mozgást.

  • Eugenio Cusumano, a Messinai Egyetem politológusa szerint a visszaállított határellenőrzések szúrópróbaszerűek, egy részük pedig inkább kampánycélt szolgál. Ez „jelzés az állampolgárok felé, hogy a kormány komolyan veszi a migrációs fenyegetést.”
  • Az osztrák sajtóban is pedzegetik, hogy az Ausztriába érkező illegális határátlépők csupán pár százaléka járt korábban Romániában.

Alulnézet: mivel Románia „szárazföldi” schengeni csatlakozása továbbra sem reális, a román határra vezető új gyorsforgalmi utakhoz továbbra is meg kell tervezni és építeni a határátkelőhelyeket, ami milliárdos nagyságrendű kiadás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország felé kevesebben próbálkoznak határátlépéssel, máshol ismét nő a migrációs nyomásNövekedő pályára állt az Európai Unióba érkező illegális határátlépők száma, és a jelek szerint több európai országban erősödésnek indult a bevándorlásellenesség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTágra nyitotta a kaput Magyarország az oroszok legszorosabb szövetségese előttÚgy utazgatnak az EU-ba az oroszok, mintha nem is lenne háború Ukrajnában, és ez nem a magyar vízumkiadásnak köszönhető. Azért így is megtaláltuk a különutas magyar külpolitika lenyomatát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg jobban élnek a románok, mint a magyarok?Románia megelőzte Magyarországot egy főre eső GDP-ben. De mik voltak a gyors növekedés okai? Utánajártunk a Függő Változó új adásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ ausztria Bulgária migráció Románia schengen Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.