Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 22. 19:17 Vállalat

Annyi stratégiai ágazatot dédelget a kormány, hogy nincs pénze mindegyikre

Az Erste után újabb céges részesedéseitől szabadul meg az állam azzal, hogy eladja a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi érdekeltségeiben 35 százaléknyi tulajdonát. Egyelőre csak találgatni lehet, de más jelek is arra utalhatnak, hogy a ferihegyi repülőtér felvásárlásának forrásait teremti elő a kormány.

Mi történt? A magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vienna Insurance Group biztosítócsoport megegyezése alapján 45-ről 10 százalékra csökken a magyar állami tulajdon a biztosítócsoport magyarországi üzletágában, tehát az Alfa és az Union biztosítókban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Előzmények: nem a 2022 februárjában vásárolt részesedés eladása volt mostanában a kormány egyetlen lépése tulajdonosként a pénzügyi szektorban.

  • Azt is novemberben jelentették be, hogy az Erste visszavásárolja a magyar állam 15 százalékos részesedését a cégben, amit 2016-ban vett meg. A Portfolio.hu becslése szerint mindkét részesedésért nagyjából 90 milliárd forintot kaphat az állam. Ha a cél a reptérvásárlás, a két eladásból származó pénz az 51 százalékos reptéri részesedés 20-25 százalékára lenne elég.

Tágabb kontextus: múlt héten az Államadósság Kezelő Központ magyar államkötvény aukcióján az eredeti finanszírozási tervhez képest vett összeg többszörösének megfelelő összegű kibocsátás mellett döntött, és 500 millió dollárnyi devizakötvényt adott el.

  • A céges részesedések eladása és a kötvénykibocsátások arra utalnak, hogy az állam valamilyen okból gyorsan akar forráshoz jutni.

A legkézenfekvőbb magyarázat a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. 51 százalékának tervezett megvásárlása lenne. A cég becsült értéke 1500 milliárd forint.

  • A Bloomberg az ügyletre rálátó forrásra hivatkozva már két hete arról írt, hogy a kormány előteremtette a felvásárláshoz szükséges forrásokat. 
  • A felvásárlásra még az év végéig sor kerülhet. A hírügynökség értesülései szerint a repülőteret a francia Vinci SA üzemeltetné, amely szintén jelentős részesedést szerezne a cégben.

Igen, de: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október elején arról beszélt, hogy Magyarország részben a nem stratégiai eszközeinek eladásával oldaná meg a budapesti repülőtér megvásárlásának finanszírozását.

  • Ehhez képest az Alfa és Union-részesedések eladásáról szóló közleményben az áll, hogy a magyar kormány stratégiai ágazatnak tekinti a biztosítási szektort, habár a közlemény külön kitér arra is, hogy a tranzakcióval az „az állam finanszírozási forrásokat tud előteremteni egyéb stratégiai fontosságú eszközök megszerzéséhez”.
  • Mindenesetre akkor sem jön rosszul a pénz az államnak, ha megpróbálja hozni a már kétszer emelt költségvetési hiánycélt, ami aktuálisan éppen 5,2 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik legnagyobb globális szereplő szállna be a magyar állam mellé az 1500 milliárd forintos reptér-üzletbeA ferihegyi repülőtér vásárlásakor szakmai fektetőként emlegetett partner az ágazat egyik fontos globális szereplője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA reptérvásárlás tizedére már megtalálta a pénzt a kormányKiszáll az állam az Erste-csoport magyarországi leányvállalatából, hogy a pénzt a reptér megvásárlására költse.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodszor emelte meg a hiánycélt a kormány, és messze még az év vége3,9 helyett 5,2 százalékra módosította a kormány az idei költségvetési hiánycélt, most már csak az a kérdés, hogy ehhez kellenek-e még extra intézkedések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Alfa biztosító union Vienna Insurance Group Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.