Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 13. 18:13 Közélet

Milliárdos nagyságrendű összegeket mozgathat meg Azahriah duplakoncertje

A hét elején több, mint negyvenezer jegy kelt el Azahriah jövő májusi koncertjére, tehát – a 9900 és 25 ezer forint közötti jegyárakat figyelembe véve – legalább 400 millió forintot már elköltött a legnépszerűbb magyar előadó közönsége.

  • Duplázódhat (sőt, cikkünk megjelenése után kiderült, triplázódhat is) ez az összeg, a hazai zenészként a stadionban először és a leggyorsabban telt házat csináló Azahriah ugyanis másnapra meghirdetett még egy koncertet. A jegyekért pénteken ismét roham indult, még nagyobb is, mint az első estére szóló belépők.
  • A teltház másodszor is meglett, és bár úgy tűnt, a szervezők nem gondolkodnak harmadik koncertben, péntek este mégis bejelentették, szervezik a harmadikat.  

Miért fontos ez? A két estés teltház esetén alsó hangon 800 millió forintos bevétellel számolhatnak a szervezők, méghozzá piaci alapon. Ez a magyar kultúra területén rendkívüli – összehasonlításképp az egyik legfontosabb koncerthelyszínnek számító Budapest Park nettó árbevétele 6,5 milliárd forint volt tavaly.

Számokban: a kultúrára szánt állami támogatások mértékéhez képest is jelentős az Azahriah-koncertek nyomán keletkező jegyárbevétel. 2023-ban a Nemzeti Kulturális Alap 7,7 milliárd forintnyi támogatásra kapott költségvetési forrást, míg a Magyar Művészeti Akadémia 13,2 milliárdos keret felett rendelkezhet.

  • Az előadók csak a töredékét kapják egy koncert bevételének. A Fekete Vonat nemrég a Papp László Budapest Sportarénában adott koncertet, a trió fejenként húszmilliós gázsira számított, amihez szponzorokra, állami támogatásra és 12 500 látogatóra lett volna szükség. Végül ezek nem teljesültek, a felvett négymilliós előlegek fedezete is kérdéses volt.
  • Azahriah 300 millió forintot is kereshet Puskás-koncertekkel kétmilliárd forintos jegyárbevétel mellett – ez átlagosan húszezer forintos jegyárak mellett jöhet össze.
  • Azahriah cégének 60 millió forint bevétele volt tavaly, egy félév alatt. A 2022 júniusában létrehozott Geminia Kft. ebből 52 millió forintos adózott eredményt könyvelt el és 47 millió forint osztalékot fizetett. A Tankcsapda tagjainak Tankcsapda Music Kft. nevű közös cége 2022-ben 161 milliós bevételre tett szert.

Tágabb kontextus: Azahriah stabilan uralja a magyar slágerlistákat, fellépett a Sziget nagyszínpadán és a Papp László Budapest Sportarénában is adott már teltházas koncertet. Az énekes és generációja épp a járvány miatti bezártság feloldásával robbant be a könnyűzenébe, a sikerhez a szakma szerint hozzájárult a felfokozott vágy volt a bulik iránt.

  • Jól kihasználták az online lehetőségeket is a fiatal előadók, és mostanra beérett az alapvetően piaci alapon szerveződő országos klubhálózat is, ami összességében színvonalasabb produkciókhoz és a közönség szélesedéséhez is vezetett. Mindeközben nőtt is az igény egyre szókimondóbb tartalmak iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormánytól nyugodtan elvérezhetnek a megszorítások első kulturális áldozataiNagy hagyománnyal bíró lapok és szervezetek lehetetlenülnek el a költségvetés szorult helyzete és az erősödő kultúrpolitikai szelekció miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Azahriah Baukó Attila kultúra zene Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.