Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

A semlegességre való hivatkozás egyre kevésbé cseng jól Európában, bár Ausztriának eddig bejött. Az orosz-ukrán háború árnyékában kérdés, hogy az EU meddig engedi meg ezt a luxust — írja a Politico.

Háttér: Ausztria a II. világháború után 1955-ben szerezte vissza szuverenitását, ekkor vonultak ki a megszálló hadseregek, cserébe azért, hogy az ország semleges marad.

  • A hidegháború évtizedeiben szinte vallásos tisztelet övezte a semlegességet, ami mára viszont nem maradt több, mint kényelmes ürügy a felelősség elhárítására.
  • Erre hivatkozva Ausztria a NATO-ba sem lépett be, megspórolva a hadikiadásokat.
  • Svédország és Finnország csatlakozásával a NATO-hoz azonban Ausztria a kerítésen kívül maradna.

Mi történt? Szeptember elején Martin Selmayr, az EU ausztriai főképviselője vérdíjnak nevezte az orosz gázért fizetett pénzt, amivel Ausztria a háborút finanszírozza.

Ausztria jelenlegi jobbközép kormánya a semlegességet Ukrajnával kapcsolatban a katonai cselekményekre korlátozza, azaz nem küld fegyvereket Kijevbe, de támogatja az EU-s szankciókat és engedi a fegyverek területén való átszállítását is.

Ugyanakkor számos osztrák vállalat komolyabb hazai felelősségre vonás nélkül üzletel Oroszországgal.

Sokat spórolt is a semlegességgel, Ausztria az utóbbi évtizedekben megengedhette magának, hogy alig költsön honvédelemre.

  • Pár éve még a védelmi büdzsé teljes elvetését ajánlotta maga a védelmi miniszter, de erre nem került sor.
  • Az elmúlt évben az osztrák kormány ígéretet tett arra, hogy növeli a védelmi kiadásokat, amelyek még így is a NATO-tagoktól elvárt alatt maradnak.
  • A szociáldemokraták új vezetője, Andreas Babler korábban úgy nyilatkozott, hogy az EU “a valaha létezett legagresszívebb katonai szövetség” és “rosszabb a NATO-nál.”

Egy idei felmérés szerint az osztrákok 80 százaléka támogatja a semlegességet a NATO-ba való belépéssel szemben.

Igen, de: osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

  • Csaknem 60 százalékuk szerint növelni kéne a hadsereg együttműködő képességét a NATO-val.

Mit mondanak mások? Többen tartanak attól, hogy ha a nyugat keményebben lép fel Béccsel szemben, azzal csak a semlegességpártiakat és a szélsőjobbot erősítené.

Erre válasz: korábban is volt már példa arra, hogy a külső nyomás, különösen ha Washingtonból érkezik, hatásos lehet, ilyen volt Ausztria izolációja a náci múltú Kurt Waldheim köztársasági elnökké választásakor.

Mi várható? Jövőre lesznek parlamenti választások Ausztriában. Jelenleg a legnépszerűbb az ukrajnai uniós segélyt felfüggeszteni kívánó, az Oroszország elleni szankciók feloldását támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ausztria NATO orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.