Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 23. 11:47 Világ

A Wagner-zsoldosok halálával is szürkül az orosz gazdaság

Még soha ennyien nem használtak ennyi készpénzt Oroszországban. A tavaly szeptemberben bejelentett mozgósítást követően rekordütemben vették ki a bankokból a pénzüket az oroszok Bloomberg elemzése szerint. A tendenciát pedig tovább erősíti, hogy a Wagner-csoport is készpénzben bonyolítja a kifizetéseket.

Miért fontos ez? A fokozódó készpénzhasználattal együtt jár a bankokba vetett bizalom csökkenése, a háztartások bizonytalan jövőképe, az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekvő szerepe – a készpénz egyre elterjedtebbé válik a külkereskedelem lebonyolításában is.

Számokban: az amerikai becslések szerint ötvenezres tagságú Wagner-csoport 5 millió rubelt – a cikk írásakor mintegy 20,3 millió forintot – fizet a zsoldosok halála után a hozzátartozóiknak, rendszerint zsákokba csomagolt papírpénz formájában. A zsoldosok havi fizetése 240 ezer rubel, ami közel egymillió forint.

  • Húszezer főt veszített a Wagner-csoport a bahmuti harcokban az alakulat élén álló Jevgenyij Prigozsin közlése szerint. Csak az itt elhunyt zsoldosok utáni kártérítés 100 milliárd rubel – 407 milliárd forint – készpénzkifizetést jelent.
  •  2,2 billió rubelnyi készpénz áramlott ki a bankokból tavaly szeptember óta az amerikai lap adatai szerint, ez nagyjából annyi pénz, amennyit Magyarország felzárkózásra kapna az Európai Uniótól 2021 és 2027 között.

Alulnézet: a kártérítések kifizetésekor a Wagner óva inti a családokat a pénz bankba helyezésétől. „A Wagner mindent kifizetett, amit kellett. Már vettünk egy lakást” – mondta el a Bloombergnek egy özvegy, aki belátván, hogy nem tudja igazolni a pénz eredetét, és nem szeretett volna összetűzésbe kerülni az adóhatósággal, eleve nem is tervezte bankba helyezni azt.

Tágabb kontextus: Prigozsin maga is fekete pénzként hivatkozott a Wagner-csoport által kifizetett összegekre. A 2014 májusában alapított szervezet jogi státusza zavaros, hiába kötelezi például az orosz védelmi minisztérium a hadsereggel való szerződéskötésre az önkéntes egységeket, ezt Prigozsin határozottan elutasítja.

  • A Wagner-csoport mindig készpénzben bonyolította üzleti ügyeit, miközben a kormányzati költségvetésből kapott finanszírozást – állítja Marat Gabidullin, aki négy évig dolgozott Prigozsinnal. A szerződéseket a partnerek Prigozsin egyik cégével kötik, és a készpénzt havonta több fuvarban szállítják autóval egy dél-oroszországi Wagner-bázisra.
  • Az orosz bankok élen jártak a háború előtt a digitális szolgáltatásokban. Most a készpénz kerül előtérbe, a gazdaság jelentős része rejtőzködve működik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin készpénz orosz-ukrán háború wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.