Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 26. 17:07 Adat

Rekordmennyiségű földgáz jött Európába a múlt héten, a tengeren

Közel 3 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz érkezett Európába az előző héten. Ez minden korábbinál több, és jelentős előrelépés a kora tavaszi visszaesés után.

Mi történt? Látványosan felpörgött az Európai Unió gázimportja áprilisban.

  • Már a hónap első felében is több földgáz futott be a kontinensre, mint az Északi Áramlat tavaly augusztusi leállása óta bármikor.
  • Az előző héten ugyanakkor a Bruegel adatai szerint a 7 milliárd köbmétert is átlépte a behozatal, erre pedig közel egy éve nem volt példa.

Miért fontos ez? Bár az európai gáztartalékok szintje magas, az orosz vezetékes szállítások visszaesése miatt így is kérdéses, hogy sikerül-e feltölteni az uniós tárolókat az elvárt szintre.

  • Ehhez valószínűleg arra lenne szükség, hogy a heti gázimport ne maradjon el egymilliárd köbmétert meghaladó mértékben a korábbi években megszokott mennyiségtől. Márpedig télen és kora tavasszal több héten is sokéves mélypontra süllyedt a beérkező mennyiség.

Mi változott? Április elejétől kezdve dinamikusan növekedett a tengeren érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége.

  • Tavaly az LNG-behozatal lépett a kieső orosz vezetékes import helyére, az év egészében 50 milliárd köbméterrel több gáz érkezett így Európába, mint a szintén rekordévnek számító 2021-ben.
  • Az idén év elején azonban némi hanyatlást láthattunk az importban. Ez fordult meg az elmúlt hetekben, olyannyira, hogy az előző héten már a 2,9 milliárd köbmétert is meghaladta az LNG-behozatal, ami történelmi csúcsnak számít.

Kilátások: az LNG-behozatal felpörgése összességében jó hír, a márciusi importszint mellett ugyanis elég nehézkes lett volna feltölteni a tárolókat.

  • Kérdés, hogy meddig marad fenn a jelenlegi helyzet, az LNG-nek ugyanis – szemben a többnyire csak egy adott régióban értékesíthető vezetékes gázzal – globális piaca van, így fennáll a veszélye, hogy a magára találó kínai gazdaság elszívja Európa elől a kínálatot.
  • Ez leginkább az amerikai szállítmányoknál jelent komoly veszélyt. Jelenleg az észak-amerikai LNG a teljes behozatal durván felét teszi ki, a többi Észak-Afrikából, a Közel-Keletről, illetve Oroszországból érkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik ráMagyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gázt - mondta Szijjártó Péter. Négy éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat cseppfolyósított földgáz földgáz LNG orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.