Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 14. 11:32 Adat, Vállalat

A rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebb

Elég pontos képet mutatnak a magyar gazdaság helyzetéről és főbb kihívásairól a szállodaipari trendek. Februárra rengeteg hotel bezárt, és elkezdtek elfogyni a belföldi vendégek is, de a külföldi turistáknak köszönhetően a nyitva maradó házaknak kifejezetten jól ment.

Előzmények: szállodaipari szakemberek már tavaly ősszel jelezték, hogy a drasztikus mértékben emelkedő rezsiköltségek miatt rengeteg szálloda bezárhat a télre, különösen 2023 elején.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken frissített adataiból ez a folyamat nagyon látványosan ki is rajzolódik.

  • A nyitva tartó hotelek, illetve a szállodai férőhelyek száma már november magasságában csökkenni kezdett, ám ekkor még csak mérsékeltebb visszaesést mutattak az adatok.
  • Az ünnepi szezon után azonban újabb bezárási hullám jött: februárban már tizedével kevesebb szállodában 15 százalékkal kevesebb férőhely volt, mint egy évvel korábban.

Hatások: A kevesebb szállodai férőhely ellenére a vendégek, illetve a hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma nem csökkent, azaz a működő házak kihasználtsága javult.

  • A vendégkör ugyanakkor látványosan átalakult: a belföldi vendégek száma jelentősen csökkent, miközben külföldi turistából több volt.

Számokban: februárban a szállodákban 1,1 millió éjszakát töltöttek el a vendégek, egy hajszállal többet, mint egy esztendővel korábban.

  • Miközben azonban magyar vendégből tizedével kevesebb érkezett, külföldiből 15 százalékkal több, azaz a kieső belföldi kereslet helyére a nemzetközi lépett be.

Mi várható? A belföldi vendégek számának hanyatlása minden bizonnyal már az elkölthető jövedelem csökkenése miatti kereslet-visszaesés jele. Ez az egész idei turisztikai szezonra rányomhatja a bélyegét: az elmúlt éveknél jóval gyengébb lehet a szektorban az idei nyár.

  • Ez elsősorban a vidéki szállodákban okozhat problémát, hiszen Budapesten a vendégek többsége külföldi. Ennek hatása már februárban is látszott: miközben a fővárosban látványos növekedést mutattak az adatok, az ország többi régiójában – a dél-alföldi régió kivételével – mindenhol komoly visszaesés volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉv közben is emelni kell a béreket, különben nem lesz ember a szállodákban és éttermekbenEgy kicsit enyhült a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban, de így is túl sokan hiányoznak. A járvány alatt lelépett dolgozók nem jöttek vissza tömegesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előttA Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke szerint nem kizárt, hogy idén jobb éve lesz a magyar turizmusnak, mint 2019-ben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat belföldi turizmus szálloda turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.