Hírlevél feliratkozás
Balásy Zsolt
2023. április 4. 08:00 Élet

Gonosz multi-e a szinkronipar?

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

A gonosz multikat ismerjük, ugye? Aláássák a társadalmi értékeket, hát még a klímát. Miért? Természetesen a profitéhség az egyszavas, mindenkit örömmel eltöltő válasz. Mintha egy vállalat éhezhetne, és nem emberek működtetnék – nem mellesleg épp azok, akik, ha átmennek az utca másik oldalára, akkor már a kizsákmányolt munkásosztály tagjai és tehetetlen, semmiért sem felelős fogyasztók…

De hagyjuk azt, hogy miért nem gonosz multi a gonosz multi –  arra már válaszoltunk részletesen! Nézzük inkább azt (a puzséri logika mentén), hogy miért gonosz a magyar szinkronipar! Hiszen mit csinálnak? A profitéhségüket kielégítendő folytatnak rendkívül káros tevékenységet a társadalom és a gazdaság számára. 

Kutatást a témában sajnos nem találtam, viszont anekdotám rengeteg van olyan horvát gyerekekről, akik a Cartoon Networkot nézve tanultak meg angolul. Mivel ott nem szinkronizálják a rajzfilmeket, meg mást sem. 

De a következő ábra is jól illusztrálja azt, ami természetszerűnek látszik: minél többet találkozik egy ország lakossága az angol nyelvvel (mert a gonosz szinkronipar nem szinkronizálja a filmeket!), annál jobban beszélnek a polgárok angolul. 

És lehet-e nagyobb kárt okozni egy társadalomnak annál, ha tagjai kevésbé férnek hozzá a világ összes tudásához és hírforrásához, mert nem beszélnek angolul? Lehet-e nagyobb kárt okozni egy gazdaságnak, mint hogy nem természetszerű a világ közös nyelvének használata? Lehet, de nem könnyű. 

E heti, rendkívül összetett HOLD After Hours-adásunkban lesznek még ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok. Bankpánikolunk és Romániával versenyzünk. A körúton belüli apukák arról panaszkodnak majd, hogy mennyit kell tanulniuk a gyerekeiknek. Az adás második felében pedig Zsiday Viktorral a CBDC-ről beszélgetünk, bármi is legyen az. 

Jó szórakozást!

 

Az előző adásokat itt találják.

Klasszis 2023 – Háromszor HOLD!

Támogassa szavazatával a HOLD Alapkezelőt és szakembereit, Szőcs Gábort és Szabó Balázst a hazai befektetésialap-piac „Oscar-gáláján”!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet holdblog szinkron Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.