Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése. Az EU-ban és itthon is március 21-én indult meg a betárolás, miközben a korábbi években április első felében volt ez jellemző.

Számokban: a telítettség ráadásul – különösen uniós szinten – kifejezetten magas. Az évnek ebben a szakaszában korábban soha nem volt ennyi földgáz az európai tárolókban. Magyarországon kicsit kedvezőtlenebb a helyzet, de nálunk is magas a töltöttség.

  • Az uniós tárolókban közel 59 milliárd köbméter gáz van, miközben március végén nagyjából 32 milliárd köbméter szokott lenni.
  • A magyar tartalék 2,9 milliárd köbméter, aminél 2020 és 2021 tavaszán is több gázunk volt, de az előző tíz év átlagát így is bő 1 milliárddal felülmúljuk.
 

A korai kezdés különösen itthon szembetűnő. Az EU-ban a háború kirobbanása után, 2022-ben is a szokottnál hamarabb megindult a betárolás, Magyarországon azonban nem ez történt.

  • Tavaly hazánkban – vélhetően az árak esésére játszó kormányzat kivárása miatt – április végéig nem növekedett érdemben a gáztartalék.

Miért fontos ez? Az uniós előírások szerint a fűtési szezon kezdetére legalább 90 százalékig fel kell tölteni az uniós gáztárolókat. Bár a telítettség nagyon magas, és korán indult a tartalékolás is, ez így sem lesz könnyű feladat.

  • Tavaly az év első felében még nagy mennyiségben érkezett orosz gáz Európába, az idén azonban ezzel nem számolhatunk. A 90 százalékos töltöttséget azonban így is el lehet érni őszre.

Mi következik? A következő hetekben kedvező időjárás esetén gyorsulnia kellene a betárolásnak. Ezt vélhetően a politikai döntéshozók is sürgetni fogják. A kereslet növekedése az árak csökkenését is megállíthatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárultIdén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energiaválság földgáz gáztárolók Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.