Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

A háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cégek megpróbálnak alkalmazkodni az új magyarországi szabályokhoz, amelyeket a kormány az elmúlt hónapokban többször is egészen váratlanul változtatott meg. A piacon lévő újabb kivitelezői ajánlatokat nézve számottevő az áremelkedés. Ráadásul még így, drágábban sem éri meg annyira a telepítés, mint korábban.

Felülnézet

A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

  1. Vannak olyanok, akik szeretnének napelemet, de nem adták be a végső határidő előtt azt a telepítési engedélykérelmet, amely még biztosíthatja, hogy a feleslegben termelt áramot betáplálják a közműhálózatba. Sokan azonban bíznak abban, hogy ez a tiltás csak átmeneti lesz.
  2. Vannak olyanok, akik időben beadták a betáplálásos engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszerüket.
  3. És vannak olyanok, akik a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt most már inkább eleve olyan rendszert szeretnének, amely teljesen önállóan működik (szigetüzem).

Alulnézet

  • Az első csoportba tartozóknak érdemes legalább részben saját akkumulátorban későbbi használatra eltárolni az éppen feleslegesen megtermelt áramot, illetve egy olyan berendezés is hasznos nekik, amely a lakás aktuális áramfogyasztását minél inkább a napelemek aktuális termeléséhez igazítja (csak akkor kapcsol be a mosógép napközben, ha süt a nap, és van hozzá direktben saját áram).
  • A második csoportba tartozóknál jellemzően újratervezés folyik, mert bár ők még a régi kedvező megoldás (szaldó) szerint számolnak el, pillanatnyilag zavaros, hogy a szaldó éves vagy havi fordulós lesz, és melyik verzió meddig lesz érvényben. Márpedig ez jelentősen ronthatja a megtérülést a korábban általánosan alkalmazott éves szaldóhoz képest.
  • A harmadik csoportnak az elsőnél jóval nagyobb akkumulátorral érdemes számolnia.

Számokban

  • Egy 5 kilowattóra árammennyiség átmeneti eltárolására alkalmas akkumulátor bruttó ára ma több mint egymillió forint, a 10 kilowattórás verzió pedig 2,5 millió forint körül fut.
  • A fenti összegek alapján egy kisebb fogyasztású háztartásnál az akkumulátor szükségessége körülbelül megkétszerezte a költségeket (ahhoz képest, ahol az árak a szabálymódosítások előtt voltak, ebben egyedi eltérések bőven lehetnek).
  • Egy közepes teljesítményű (4 kWp) rendszer ma a fenti első csoportnak körülbelül bruttó 4-4,5 millió forintba kerül, a harmadik csoportba tartozók körülbelül 7 millió forintból hozhatják ki ugyanezt, a második csoport tagjai viszont még kijöhetnek 3 millió forint alatt.
  • Ez a 3 millió forintos ár is jóval magasabb, mint a korábbiak voltak, ennek oka még lehet az infláció és a forintgyengülés, a 4-7 millió forintos sáv azonban egyértelműen a szabályváltozások miatt jelent meg a piacon.

Az összképhez hozzátartozik két további fontos körülmény:

  1. A fenti, megdrágult rendszerek jellemzően már nem képesek arra, ami korábban alapvetés volt: az egész éves villanyszámla lenullázására. A 100 százalékos kiváltás helyett ma már ideális esetben is csak 70-75 százalékot ígérnek a kivitelezők (mert az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése után még saját akkumulátorral sem lehetséges például a nyáron megtermelt felesleges áramot télig elraktározni).
  2. Időközben az áram ára is a duplájára emelkedett a rezsicsökkentés éves kvótája felett, és senki sem tudja megjósolni, hogy a következő években mi lesz a kvóta határa, és mennyi lesz a kvóta feletti tarifa. Így a jóval drágább napelemmel most egy jóval drágább rezsiszámlát lehet mérsékelni (ha nem is teljesen kiváltani), ami teljesen új helyzetet teremt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózatAz áramszolgáltató nem arra van berendezkedve, hogy áramot tároljon, hanem arra, hogy áramot szolgáltasson. A megoldás elvileg nem bonyolult, de a gyakorlatban nehezebb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet megújuló energia napelem szabályváltozás szaldóelszámolás szigetüzem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.