Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 24. 06:51 Közélet

2027-ben átlagosan több mint félmilliót kereshetnénk, ha addig tényleg megdupláznák a reálbéreket

Kevés konkrétumot lehet eddig tudni a negyedik Orbán-kormány gazdasági terveiről, de néhány cél már megfogalmazódott. Köztük szerepel például, hogy a kormány az iparkamarával együtt tíz év alatt megduplázná a reálbéreket.

Csak annyit mondunk, ha a terv tényleg megvalósulna, akkor 2027-ben több mint félmillió forint lehetne a nettó átlagfizetés összege Magyarországon. Ám ehhez több mint háromszor olyan gyorsan kellene nőnie a béreknek reálértéken, mint az elmúlt tíz évben.

A reálbér duplázásáról szóló célkitűzést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazta meg március elején a kamara gazdasági évnyitóján, ahol Orbán Viktor, Varga Mihály és Matolcsy György is beszélt. Ugyan azóta máshol nem ismételték meg ezt a merész kijelentést, utánaszámoltunk, mekkora reál és nominális béremelkedést feltételezne mindez.

Az elmúlt tizenhét év tényleges és a következő tíz év feltételezett nettó fizetéseinek alakulását a 2017. évi árakra számítottuk át, hogy bemutassuk a reálbérek alakulását. Az alábbi ábráról például leolvasható, hogy 2007-ben a nettó átlagfizetés reálértéke csak a 77 százalékát tette ki a tavalyinak.

 

Az elmúlt tíz évben csak 30 százalékkal emelkedett reálértéken a nettó átlagkereset, és eközben a kormány a következő évtizedben 100 százalékos növekedést akarna elérni.

Igaz, hogy 2007 és 2017 között egy gazdasági válság is lezajlott, ami visszafogta a reálbérek növekedését, az elképzelés így is túlontúl optimistának tűnik. Az elmúlt tizenhét év alatt sem sikerült duplázni, csak 78 százalékkal növelni a nettó fizetések értékét.

Ahhoz, hogy a nettó átlagbér reálértéke 2027-ig megduplázódjon, becslésünk szerint 2,7-szeresére kellene emelkednie a mostani (tavalyi) nettó átlagfizetésnek, ami 198 ezer forint. Ehhez a becsléshez 2018-2020 között az MNB inflációs előrejelzését használtuk fel, 2018 után pedig a 3 százalékos középtávú inflációs cél teljesülését feltételeztük.

Azaz, ha az inflációs feltételezések nem alakulnának nagyon máshogy és a cél is teljesülne, akkor

2027-ben 528 ezer forint lehetne a nettó átlagfizetés Magyarországon.

 

Hogy ez megtörténjen, a következő tíz évben évente átlagosan 10,4 százalékkal kellene növelni a nettó fizetéseket (ha az infláció 3 százalék körül alakul), ami ennyi időn át fenntarthatatlan. Ugyan tavaly például kis híján 13 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset Magyarországon, ehhez drasztikus minimálbér-emeléseket kellett végrehajtani (a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt). Ilyen mértékű bérköltség-emelkedést azonban nem tudnak évente önállóan kigazdálkodni a vállalkozások, ilyen gyorsan nem tud nőni a termelékenységük.

A keresetek jelentősebb növelésének másik módja az adó- és/vagy járulékcsökkentés lehetne. Erre szükség is lenne, ugyanis az EU-ban Magyarországon az egyik legmagasabb a foglalkoztatásra rakódó közterhek aránya, sőt, az alacsony jövedelműek kirívóan nálunk adóznak arányaiban a legtöbbet.

A személyi jövedelemadó csökkentését már 2014-2015 óta ígérgeti is a kormány. 2015-ben például Varga Mihály arról beszélt, hogy 2018-ra reális cél lehet az egyszámjegyű szja-kulcs, ehhez képest ebben az időszakban az csak 1 százalékponttal csökkent, 16-ról 15 százalékra. 2018-ban, a választások előtt Varga ismét belengette az egyszámjegyű szja-t, ám ekkor már óvatosabb volt, és nem említett konkrét időpontot. Nem véletlenül, ugyanis egyelőre nem látják pontosan, hogy mikor tudna erről a több százmilliárd forintos bevételkiesésről lemondani az állam. 

Ugyan csodák mindig történhetnek, a korábbi évek tapasztalatai alapján és a jelenlegi gazdasági kilátások mellett nem tűnik reális célnak, hogy a reálbérek tíz év alatt megduplázódjanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek keresetek munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.