Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 13:02 Világ

Ilyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítják

Mióta az orosz támadások célpontja a civil lakosság számára is kritikus infrastruktúra – áramfejlesztők, erőművek – az ukrán fővárosban rendszeresek az áramkimaradások: a vendéglátóhelyeken az ételeket nem ritkán gázpalackos kempingfőzőn, a teát és kávét még reggel felforralt meleg vízből készítik.

Az ilyen kávézókban a fogyasztás 86 százalékkal esett múlt héthez képest. 

Az olcsó házi generátorok elfogytak az országban, a kijeviek lengyel ismerősöktől, rokonoktól kérik, hogy küldjenek egyet. 

Több étteremben hideg ebédmenüt vezettek be, a kávézókban gyertya ad némi fényt, az utcák sötétek.

Ugyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Az elmúlt hetekben az orosz támadások az ukrán villamosenergia-hálózat 40 százalékát érintették. A kijevi régióban a legsúlyosabb a helyzet, a főváros nagy részén egy átlagos napon legalább 12 órán keresztül nincs áram, a különböző kerületeknek 4 órás tervezett áramkimaradással kell megküzdenie, és átlagosan 6 nappali munkaóra telik el áram nélkül Kijevben.

A város mintegy ezer melegedőt állított fel, arra az esetre, ha a fűtést is nélkülözni kell. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko azt mondta a Wall Street Journalnak: ha a város elektromos ellátása összeomlik, a mintegy 3 millió lakost evakuálhatják.

Ez a forgatókönyv ugyanakkor nem valószínű: az elektromos hálózat javítása zajlik, és az ukrán légvédelmi erőkhöz ezen a héten érkezik meg az új norvég-amerikai fegyverrendszer, amivel hatékonyabban védekezhetnek az orosz légicsapások ellen. 

A lakosok mindenesetre elszántak és a lapnak arról beszéltek, hogy kitartanak, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy pontosan meg kell tervezniük az áramkimaradásokhoz képest a vákumos tartósítást vagy a napi tisztálkodást. Azok, akiknél van még áram, áthívják az ismerőseiket, akiknél nincs.  A nagyobb háztömbök liftjeibe zseblámpát és ételt helyeztek el, arra az esetre, ha valaki véletlenül a liftben ragadna egy áramkimaradás idején.

A vállalkozások számára nehéz idők jönnek, a tech-szektorban dolgozók otthoni és mobil internetellátás hiányában drága akkumulátorokat vásároltak a gépeik üzemben tartásához, és gyakran a város másik részében lévő kávézókba utaznak internetért. A nagyobb Zoom-meetingek lehetetlenné váltak, számos vállalkozástnak kell zárva tartania a nap jelentős részében.

A helyzet pedig akár tovább is romolhat, amennyiben az oroszok kilőnék a vízellátást is, ami a szennyvíz elvezetését lehetetlenítené el. Az esehetőségre muszáj készülniük, egyes intézményekben már külön víztartályokkal és szivattyúkkal szerelkeztek fel.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború kijev Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.